Srpsku oštetili za 1,8 miliona KM

Marijana Miljić
Srpsku oštetili za 1,8 miliona KM

Banjaluka - Poreska uprava RS je u prvom polugodištu ove godine nadležnim tužilaštvima dostavila 15 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetila buyet Srpske za 1,8 miliona maraka.

Tužilaštvima u RS izvještaji su podneseni zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i lažnog stečaja, falsifikovanja isprave te oštećenja tuđih prava.

Najviše izvještaja, i to osam, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u preduzećima utajila 1,43 miliona KM.

Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima proslijedila i tri izvještaja protiv odgovornih lica u tri preduzeća zbog sumnje na zloupotrebu ovlašćenja u privredi. Ukupna pričinjena šteta po buyet RS samo po osnovu ovog krivičnog djela iznosi 216.069 maraka, a izvještaji su podneseni protiv četiri odgovorna lica u preduzećima iz Banjaluke i Laktaša.

- Dva izvještaja su podnesena zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba lažnog stečaja, čime je pričinjena šteta od 99.812 KM. Podnesen je i izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice u preduzeću “Esperanza Kompani” iz Banjaluke falsifikovalo isprave, dok je i protiv odgovornih lica u banjalučkom preduzeću “Dezosanit” podnesen izvještaj zbog sumnje na oštećenje tuđih prava, čime je po buyet RS pričinjena šteta od 12.000 maraka - kazali su u Poreskoj upravi.

Naglasili su da ovi podaci pokazuju da je i u prvoj polovini 2018. godine nastavljen intenzivan rad istražilaca na terenu, sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

- Inspektori će u skladu sa zakonskim ovlašćenjima nastaviti razotkrivanje krivičnih djela iz oblasti poreza čijim činjenjem se nanosi šteta buyetu RS -  kazao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Iz Udruženja ekonomista RS SWOT pozdravljaju aktivnosti poreskih inspektora na suzbijanju privrednog kriminala.

  • Dobro je što poreski inspektori otkrivaju firme i ljude koji utaje poreze i na taj način oštećuju buyet RS. To je jedan od primjera kojim se pokazuje i drugim firmama da se ne služe raznim krivičnim djelima jer će biti otkriveni i za to sankcionisani. Na tržištu RS ne treba biti povlašćenih preduzeća nego sve njih treba jednako tretirati  - rekao je urednik portala Udruženja ekonomista RS SWOT Rade Šegrt i dodao da je oduvijek bilo utaje poreza i doprinosa, ali da to treba nastojati svesti na najmanju moguću mjeru.

Utaja poreza i doprinosa

“Žita-Klas” Istočna Iliya

“Fruktiko” Ljubinje

“Mešići trejd” Prijedor

Auto-klub “Retro” Laktaši

“Huremagić” Cazin - PJ Novi Grad

“International” Banjaluka

“Euromib” Laktaši

Vinko Mitrović - Modriča

Zloupotreba ovlašćenja u privredi

“Euro motors” Banjaluka

Agencija za posredničke usluge “Media BiH” Laktaši

 “Okei Compani” Laktaši

Zloupotreba lažnog stečaja

“So komerc” Banjaluka

“Sareks” Banjaluka

Falsifikovanje isprave

“Esperanza Kompani” Banjaluka

Oštećenje tuđih prava

“Dezosanit” Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana