Srpska idealno mjesto za strane investicije

Miloš Vasiljević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Geostrateški položaj i poreska politika čine Srpsku idealnom destinacijom za strane ulagače, a svi aduti za privlačenje investitora biće predstavljeni danas na “Invest forumu” u Banjaluci.

Rečeno je to na jučerašnjem sastanku v.d. direktora Investiciono - razvojne banke Republike Srpske (IRBRS) Dražena Vrhovca i generalnog sekretara Evropskog udruženja javnih banaka (EAPB) Marsela Roja.

Vrhovac je naglasio da će se u banjalučkom Banskom dvoru okupiti 370 učesnika, odnosno predstavnici 70 kompanija iz 22 zemlje.

-  Za Srpsku se čulo u svijetu i to je naš uspjeh. Ovaj forum je pokazatelj da smo Srpsku predstavili na pravi način. Predstavićemo IRBRS, dok će Vlada Srpske predstaviti poresku politiku, projekte iz oblasti elektro-energetskog sektora, turizma, kao i potencijale četiri grada i kompanije koje su spremne za direktna ulaganja - kazao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, privrednici će imati priliku da razgovaraju sa potencijalnim partnerima, a u Banskom dvoru biće i predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, te ministri, predstavnici Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca.

- Gdje god da smo, uvijek ističemo geostratešku poziciju Srpske. Imamo potpisane brojne sporazume sa Srbijom i Turskom. Nemamo nikakvih sankcija niti smo mi uveli sankcije bilo kome. Sve su to pogodnosti koje interesuju međunarodne investitore. Naša poreska politika je značajno povoljnija u odnosu na zemlje u regionu, a posebno od zemalja članica EU - kazao je Vrhovac dodavši da je kod nas značajno niža cijena električne energije u odnosu na zemlje u okruženju, te najavio mogućnost razgovora o temi zamrzavanja cijene električne energije na period od pet godina.

Generalni sekretar Evropskog udruženja javnih banaka Marsel Roj naglasio je da mu je zadovoljstvo što će prisustvovati “Invest forumu”, jer predstavlja organizaciju koja okuplja 30 banaka iz EU i pridruženih članica, među kojima je i IRBRS.

Zahvalio je na pozivu navodeći da su IRB i njeno rukovodstvo odradili odličan posao, jer će predstavnici kompanija iz više od 20 zemalja imati priliku da ostvare saradnju, ali i pokrenu nova ulaganja.

 - Ovo je efikasan način da se promoviše ovaj region. Gospodin Vrhovac je odradio odličan posao. Dovodite potencijalne investitore iz cijelog svijeta. Glavni cilj je promocija direktnih investicija i rado ćemo podijeliti iskustva - rekao je Roj.

Prvom “Invest forumu”, koji organizuje IRBRS u saradnji sa Vladom Srpske  pod nazivom “Iskoristi priliku - investiraj u Srpsku”, prisustvovaće privrednici iz Italije, Japana, Kine, Turske, Švajcarske, Srbije, Austrije, Mađarske, Rusije, UAE, Hrvatske, Grčke, Holandije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Bjelorusije i Belgije.

Izazovi i prilike

Marsel Roj rekao je da IRBRS organizuje forum kao jedina članica Evropskog udruženja javnih banaka iz BiH i dodaje da je važno znati koji su to sada izazovi i prilike kada je riječ o finansijskom tržištu.

- Predstavljamo platformu za saradnju na brojnim pitanjima. IRBRS je naš važan član i uključen je u brojne radne grupe. Zadovoljni smo s tim što je Evropska unija prepoznala da je bankarski sistem u Srpskoj ekvivalentan onom u EU - kazao je Roj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana