Sokolac prepoznat kao sigurno mjesto za proizvodnju obnovljive energije

Danijela Bajić
Sokolac prepoznat kao sigurno mjesto za proizvodnju obnovljive energije

SOKOLAC - Izgradnja solarne elektrane u Sokocu, koja bi trebalo da počne do kraja godine, privući će veliki broj investitora, koji su ovo područje prepoznali kao poslovno-povoljno okruženje.

Solarna elektrana, snage od 110,9 megavata, biće izgrađena u naselju Bjelosavljevići, na oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica te naselju Kula, na površini oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Načelnika Sokoca Milovan Bjelica istakao je za “Glas Srpske” da je sva potrebna dokumentacija za izgradnju solarne elektrane pripremljena, doneseni su urbanističko-tehnički uslovi i svi neophodni planovi, a ostalo je još samo da odaberu investitora, koji bi trebalo da bude poznat već u prvoj sedmici novembra. Za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije, prema njegovim riječima, poziv bi trebalo da bude objavljen ovih dana.

- Postoji već nekoliko potencijalnih investitora, među kojima je i jedna veoma ozbiljna kompanija koja je, za završetak radova i puštanje u rad elektrane, sama sebi postavila rok od 15 mjeseci, računajući od dana dobijanja koncesije. Riječ je o kompaniji registrovanoj u Gracu, sa centralom “Profajn-grup” u Njemačkoj, koja je formirala preduzeće “Eter stejt” na Sokocu - kazao je Bjelica i dodao da je vrijednost investicije oko 120 miliona evra, koje je ova njemačka kompanija odavno spremila.

Godišnji priliv ove lokalne zajednice, nakon izgradnje solarne elektrane, prema prvim procjenama, kaže Bjelica, trebalo bi da bude 800.000 maraka.

- Vodili smo bitku nekoliko godina da bismo ovaj projekat doveli do faze realizacije. Bilo je tu lobiranja, osporavanja, sabotaže, ali sve smo izdržali i sada smo u završnoj fazi - rekao je Bjelica i istakao da je to najveći uspjeh koji su postigli u posljednjih nekoliko godina.

Sokolac će, naglasio je on, koristiti sunčevu energiju za proizvodnju struje, a benefite će osjetiti svi građani Sokoca i regije.

- Ovo je novi početak Sokoca koji je na zelenoj agendi uključen u savremena kretanja, ispred mnogih većih opština i gradova, ne samo Srpske već i regiona -- rekao je Bjelica.

Uspostavljanjem solarne elektrane, rekao je on, počeće i povlačenje “zelene privrede”, za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

- Sokolac ima sve uslove za solarnu elektranu. Godišnje imamo 1.350 sunčanih sati, a da bi elektrana bila rentabilna, potrebno je 950. Uređaje za hlađenje ne treba ugrađivati u panele, jer prosječna godišnja temperatura na ovom području je devet stepeni. Mjerenja su pokazala da je prosječna brzina vjetra 13 metara u sekundi, a količina padavina po metru kvadratnom između 950 i 1.000 litara - rekao je Bjelica.

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula”.

Paneli

Milovan Bjelica je istakao da Sokolac, između ostalog, planira da postavi solarne panele na osnovnu i srednju školu, ali i sportsku dvoranu.

- Idemo sa jednim programom da popravimo stanje kada je energetska efikasnost u pitanju. Do sada smo radili na osnovnoj školi, obdaništu i opštini, a u narednom periodu planiramo da radimo i Dom zdravlja i Srednjoškolski centar u saradnji sa UNDP-om i resornim ministarstvom - rekao je Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana