Slatkiši i u krizi idu kao alva

Milijana Latinović
Slatkiši i u krizi idu kao alva

BANjALUKA - Vrijednost uvoza kakaoa i proizvoda u kojima je ta biljna sirovina neizostavan sastojak, među kojima su i razne vrste čokolade, za osam mjeseci ove godine iznosila je oko 110 miliona maraka, što je za oko devet miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od januara do kraja avgusta ove godine uvezeno je skoro 14 miliona kilograma kakaoa i proizvoda od kakaoa, dok je u istom periodu lani uvezeno blizu 13 miliona kilograma.

Najviše ovih proizvoda, prema podacima UIO, stiglo je iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Poljske.

Podaci UIO pokazuju da je za osam mjeseci ove godine BiH u inostranstvo plasirala nešto više od tri miliona kilograma kakaoa i proizvoda u kojima je kakao neizostavan sastojak, vrijednosti skoro 16 miliona maraka. U istom periodu prošle godine BiH je izvezla nešto manje od tri miliona kilograma tih proizvoda, vrijednosti skoro 15 miliona maraka. Najviše je izvezeno u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku. Iako su u odnosu na prošlu godinu porasli i uvoz i izvoz kakaoa i proizvoda od kakaoa, uvoz je i dalje mnogo veći od plasmana tih proizvoda.

Ekonomisti kažu da je industrija slatkiša u BiH dosta dobro zastupljena, a iako nema velikih proizvođača, nekoliko manjih rade punom parom.

- Industrija slatkiša se održala i u vrijeme korone. Čokolada utiče na bolje raspoloženje ljudi, a nije ni skupa da bi je se morali odreći u vrijeme krize. Potražnja za slatkišima je u porastu, a po definiciji kada su ljudi u lošem raspoloženju onda posežu za čokoladom a to je svakako bolja opcija nego alkohol - rekao je za “Glas Srpske” ekonomista Zoran Pavlović.

U udruženjima za zaštitu prava potrošača kažu da ovi podaci pokazuju da ima branši kojima korona ipak nije uspjela da pomrsi planove i u kojima ipak zbrajaju dobit.

- Očigledno je da nisu pali ni proizvodnja i potražnja za slatkišima koji se izuzetno dobro prodaju bez obzira na to da li je riječ o keksu, čokoladama ili pak namirnicama koje su neophodne da bi smo sami pripremili neko slatko jelo - ističu zaštitnici prava potrošača.

Najveći proizvođač

Kakao je sirovina koja se dobija sušenjem i mljevenjem dijelova biljke kakaovac i neizostavan je sastojak čokolade. Najveći proizvođač kakaoa u svijetu je Obala Slonovače, gdje se u prosjeku godišnje proizvede 1,33 miliona tona kakaa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana