“Šećerana” prodata za tri miliona KM

Danijela Bajić
“Šećerana” prodata za tri miliona KM

BIJELjINA - Bijeljinska “Šećerana” ide u ruke firme “NSG Rent” iz Zvornika za tri miliona maraka, jednoglasno je odlučeno na današnjoj Skupštini povjerilaca.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, naglasivši da je fabrika prodata iz 16. pokušaja.

- Na sjednici Skupštine jednoglasno je donesena odluka da se fabrika proda, sa svom pokretnom i nepokretnom imovinom, jer je to bila jedina ponuda koja nam je pristigla - kazao je Matić, naglasivši da je “Šećerana” u stečaju od 2015. godine.

On je podsjetio da je firma “NSG Rent” uplatila depozit u iznosu od 50.000 KM, a za dokumentaciju 10.000 maraka.

Prema njegovim riječima, u narednih deset dana kupac treba da uplati preostali dio novca, čime će postati vlasnik “Šećerane”.

Kupovinom fabrike “NSG Rent” postaje vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa.

Imovina Fabrike šećera godinama je bezuspješno prodavana, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji.

Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord”.

Odugovlačenje

Nebojša Matić je istakao da je stečaj mogao biti okončan još krajem prošle godine, ali je epidemiološka situacija sve zakomplikovala.

On je podsjetio da je Odbor povjerilaca dao pozitivno mišljenje o ponudi “NSG Renta”, ali ništa nije moglo biti riješeno bez Skupštine, na čije se zakazivanje čekalo dva i po mjeseca.

- Investitor je čak pismeno zatražio odgovor da li je on kupac ili nije - rekao je ranije Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana