“Šećerana” na dobošu za 8,5 miliona KM

Milijana Latinović
“Šećerana” na dobošu za 8,5 miliona KM

BIJELjINA - Licitacija na kojoj je imovina bijeljinske “Šećerane” bila ponuđena po cijeni od devet miliona maraka propala je jer niko nije bio spreman da uplati depozit, zbog čega će to propalo preduzeće po 14. put na doboš i to za pola miliona maraka nižu cijenu.

Potvrdio je to u petak za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić naglasivši da nije bilo zainteresovanih za kupovinu preduzeća po cijeni od devet miliona maraka, te da će imovina nekadašnjeg semberskog giganta sada biti ponuđena za 8,5 miliona KM.

- U ponedjeljak bi trebalo da se sastane Odbor povjerilaca. Nijedna ponuda nije stigla, tako da nećemo imati šta da razmatramo. U skladu sa posljednjom odlukom Skupštine povjerilaca, cijena “Šećerane” automatski pada za pola miliona - rekao je Nikolić.

Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca odlučeno da oglas o prodaji “Šećerane” bude raspisivan svakih 15 dana te da će cijena u slučaju da preduzeće ne bude prodato sa svakim novim oglasom padati za 500.000 KM, sve do sedam miliona KM.

- Ni bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin, koji je ranije poslao pismo namjere i tvrdio da je spreman da kupi “Šećeranu”, više se ne javlja - rekao je Nikolić.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina prodavana je nekoliko puta po cijeni od deset miliona maraka.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji godinama mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za nju su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Nakon njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za kupovinu tog preduzeća depozit je uplatila i fočanska kompanija “Pavgord”, koja je za “Šećeranu” nudila pet miliona maraka, ali je ta ponuda odbijena. Fabrika zjapi prazna već 12 godina.

Imovina

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” donijela je nedavno odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana