Izlov ribe iz prnjavorskog “Ribnjaka” u stečaju završen: Šaran obezbijedio dvije plate

Milijana Latinović
Izlov ribe iz prnjavorskog “Ribnjaka” u stečaju završen: Šaran obezbijedio dvije plate

PRNjAVOR - Izlov ribe iz prnjavorskog “Ribnjaka” u stečaju je završen, a prodajom oko četiri tone šarana obezbijeđen je novac za isplatu dvije plate zaposlenima, izmirivanje dijela duga za poreze i doprinose kao i komunalne usluge.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Ribnjaka” Radomir Predojević podsjetivši da su šarana prodali po cijeni od pet maraka po kilogramu. Iako je tolstolobik duplo jeftiniji, nažalost, kvalitet izlovljenih skoro šest tona te ribe je toliko loš da nije za konzumaciju, pa još u zimovnicima čeka kupce.

- Tolstolobik nije podobne težine za konzumnu upotrebu, ali se može sušiti ili prerađivati u paštetu. S druge strane, šaran je bio boljeg kvaliteta i to što smo uspjeli izloviti prodali smo - rekao je Predojević.

Dodao je da, osim činjenice da ribe nema, a i ono malo što je izlovljeno nije dobrog kvaliteta, probleme im zadaju i ribokradice.

- Policija je uhvatila lopove koji su prije nekoliko dana krali ribu iz naših zimovnika. Čak sam i izjavu dao u policiji. Vrlo je teško sačuvati i ono malo što imamo - rekao je Predojević, naglasivši da će pokušati naći način kako da obezbijedi imovinu “Ribnjaka” od daljeg otuđenja.

Kazao je da su ponovo očistili sve kanale te dobili potvrdu od “Voda Srpske” da ispunjavaju uslove u smislu kvaliteta vode kako bi mogli nastaviti sa uzgojem ribe. Hranu za ribu nemaju, ali Predojević kaže da pregovara sa dobavljačem da je obezbijede uz određene garancije.

- Redovna sjednica Skupštine povjerilaca trebalo bi da bude održana do kraja februara. Tada bi trebalo da usvojimo završni račun i pred povjerioce ću iznijeti prijedlog za obezbjeđenje hrane koji će, nadam se, dobiti podršku - kazao je Predojević.

U “Ribnjaku” je šest zaposlenih, a stečaj u tom preduzeću traje duže od godinu. Predojević je, inače, bio prvi stečajni upravnik u tom preduzeću, a nakon njegove smjene stečaj su vodile još dvije njegove koleginice. U žižu javnosti ovo preduzeće dospjelo je prošlog ljeta nakon uginuća velike količine ribe. Kako bi situacija bila iole dovedena u red, na mjesto četvrtog stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe. Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru prošle godine ponovo vraćen na mjesto stečajnog upravnika.

Površina

Prnjavorski “Ribnjak” se prostire na oko 860 hektara površine podijeljene na 22 ribnjaka i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba.

- Analizirali smo sve te objekte i utvrdili stanje u svakom tom ribnjaku, konzumne ribe gotovo uopšte nema. Ima nešto mlađi, ali nedovoljno i ribnjacima je neophodno poribljavanje - rekao je Radomir Predojević dodavši da čeka odgovor iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od kojeg je zatražio pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana