Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Milijana Latinović
Saradnju sa Italijom jačaju investicije

BANjALUKA - Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo.

O dosadašnjoj saradnji i daljim koracima bilo je riječi na sastanku vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Dražena Vrhovca sa predstavnicima italijanskih privrednika u BiH koje je predvodio predsjednik udruženja Đuzepe Franki.

- Italijanska vlada je među prioritetima djelovanja odredila i direktno ulaganje u zemlje zapadnog Balkana, među kojima su Republika Srpska i BiH.

IRB će dostaviti udruženju konkretan prijedlog za direktnu mogućnost ulaganja italijanskih privrednika u Srpsku koji će sadržavati konkretan plan mogućeg investiranja u oblasti turizma, poljoprivrede, drvoprerađivačke i ostalih djelatnosti - saopšteno je iz IRB-a.

Vrhovac je na sastanku u Banjaluci upoznao italijanske privrednike o aktivnostima ove banke na snažnoj promociji potencijala Srpske, kao i o detaljno sačinjenom investicionom profilu i profilima lokalnih zajednica koji sadrže detalje potrebne potencijalnim ulagačima.

Dodao je da je cilj ovih aktivnosti razvoj i jačanje Republike, te da je privlačenje kvalitetnih investitora među glavnim koracima na tom putu.

O detaljima sastanka Franki će upoznati asocijaciju privrednika u Italiji koja ima 500.000 članova, kao i italijansko udruženje malih i srednjih preduzeća sa 100.000 članova, sa kojima imaju dobru saradnju.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo rekao je za “Glas Srpske” da je Italija tradicionalno jedno od najvažnijih tržišta za oblast prerade drveta i proizvodnju namještaja.

- Decenijama razvijamo razne oblike saradnje i učvrstili smo poslovne odnose, tako da su svako novo jačanje saradnje i zajedničke investicije dodatna šansa za još bolje poslovanje - rekao je Partalo koji je i direktor preduzeća “Drvoprodeks” koje je lani u Italiju plasiralo gotove višeslojne lakirane podove u vrijednosti većoj od deset miliona evra.

Partalo ističe da Italija ima kvalitetno tržište i brend, te veće iskustvo i znanje u preradi drveta, zbog čega je saradnja s njima višestruko dobrodošla.

- Naša pozicija u pazuhu Evropske unije sa dobrim putnim komunikacijama, sirovinskom bazom, radnom snagom i korektnim cijenama električne energije je veoma interesantna za EU, samim tim i Italiji i to je naša prilika koju polako razvijamo. Sigurno da smo im mi mnogo interesantniji partneri nego recimo Indija ili Kina, jer našu robu preuzmu, vide i onda plate, a da bi kupili u Kini moraju unaprijed platiti - istakao je Partalo.

Robna razmjena

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Italija se lani našla na drugom mjestu na listi zemalja sa najvećim učešćem u obimu razmjene sa Srpskom. Obim robne razmjene lani je iznosio 1,867 milijardi maraka. Od toga se na izvoz odnosilo više od 690 miliona maraka, dok je uvoz bio “težak” 1,177 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana