Saradnja Srpske i Norveške u oblasti elektroenergetike

Srna
Saradnja Srpske i Norveške u oblasti elektroenergetike

BANjALUKA - Na sastanku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima Norveško-bosanskog poslovnog udruženja i norveške kompanije "Emerdži" predstavljeni su potencijali za razvoj projekata solarnih i vjetro elektrana, uz mogućnost saradnje ove firme sa "Elektroprivredom Srpske" i privatnim kompanijama.

Đokić je na ovom današnjem sastanku u Banjaluci rekao da Srpska raspolaže znatnim potencijalima za izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

Iz resornog Ministarstva su naveli da je sastanak sa predsjednikom Norveško-bosanskog poslovnog udruženja Janom Moricom i potpredsjednikom za razvoj poslovanja kompanije "Emerdži" Ejalom Barazanijem organizovan da bi se konkretizovala saradnja između kompanija iz Srpske i norveških kompanija među kojima je i "Emerdži", koja je zainteresova za saradnju sa u oblasti elektroenergetike.

"Energetska tranzicija u kojoj aktivno učestvujemo moraće biti nastavljena, a mi svoju šansu vidimo u izgradnji velikih solarnih, vjetro i hidro elektrana koristeći više modela, pa i model javno privatnog partnerstva, uz maksimalno uključivanje domaćih privrednih subjekata", rekao je Đokić.

U izgradnju energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije planirano je investiranje više milijardi evra.

Sastanku su, osim predstavnika više firmi iz Srpske koje posluju u oblasti elektroenergetike, prisustvovali i predstavnici Privredne komore i "Elektroprivrede Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana