Samit u Bečićima okupio stručnjake iz regiona: Inflatorni udar premašio sva očekivanja

Miloš Vasiljević
Samit u Bečićima okupio stručnjake iz regiona
Foto: Anadolija | Samit u Bečićima okupio stručnjake iz regiona

BEČIĆI - Kako ne ugroziti privredu, a sa druge strane obuzdati inflaciju, te održati bankarsku likvidnost i fiskalnu konsolidaciju teme su o kojima se najviše diskutovalo na početku Devetog samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnici dvodnevnog samita, koji je danas počeo u Bečićima pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika", raspravljali su o najvažnijim aspektima krize. Svoje viđenje iznijeli su brojni eksperti iz Srbije, Crne Gore, BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici EIB-a, MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu, poput Japan Tobacco International (JTI), koji je jedan od pokrovitelja skupa.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ocijenio je da se sada nalazimo u "drugom poluvremenu" krize kojoj se još ne nazire kraj.

- Kao posledica velikih fiskalnih stimulansa i ekspanzivne monetarne politike u vreme pandemije, danas se suočavamo sa velikom inflacijom. Inflatorni udar je premašio sva očekivanja sa početka ove godine, centralne banke zemalja regiona dosta usklađeno, kako nije viđeno u poslednjih 50 godina, podižu kamatne stope da bi obuzdale rast cena, ali moraju da vode računa da se to ne odrazi negativno na rast privrede -  kazao  je Vlahović.

Šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) Aleksandro Bragonci rekao je da ulaganje u zelenu ekonomiju način da se prevaziđe aktuelna kriza koju su proizveli pandemija, energetska kriza i sukob u Ukrajini.

- To znači ulaganje u digitalizaciju, dekarbonizaciju, inovacije, što treba da obezbijedi tranziciju ka zelenoj ekonomiji - rekao je on.

Aleksandar Damjanović, ministar finansija Crne Gore, koje je pokrovitelj skupa rekao je da bez saradnje i razmjene prakse i iskustava u regionu nema napretka, te da niko ne može sam izaći iz  začaranog kruga problema.

Kako na sve ove probleme gledaju u realnom sektoru govorio je i direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez. On je pozdravio uspješne akcije crnogorskih i vlasti u BiH u borbi protiv šverca duvanskih prerađevina, navodeći da je zaplijena 1,5 milijardi komada cigareta u luci Bar povratila ogromna sredstva budžetima ove dvije zemlje.

- Ključni naredni korak je da se ova borba nastavi svakog dana, a zaplijenjene cigarete unište i tako nikad ne vrate u kriminalne kanale. JTI podržava napore zemalja regiona u odlučnoj borbi protiv ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima i apeluje da istraju u tome za dobrobit svojih građana - kazao je Pekez.

-Čitav svijet se suočava sa krizom ogromnih razmjera i  to ima nesumnjiv uticaj na naš region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana