Sadašnji limit PDV pogoduje sivoj ekonomiji

Anita Janković Rečević
Sadašnji limit PDV pogoduje sivoj ekonomiji

BANjALUKA - Prag za ulazak u sistem PDV-a od 50.000 KM predstavlja veliku prepreku u radu samostalnih privrednika, a izvor je i sive ekonomije naročito u sadašnjim otežanim uslovima poslovanja kada novac gotovo svakodnevno gubi vrijednost zbog čega poslovna zajednica iz Srpske traži povećanje limita na 150.000 KM.

Predsjednici Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić potpisali su juče inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojom se predviđa povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 150.000 KM. Račić je rekao da će ova inicijativa biti ponuđena svim zainteresovanim u Srpskoj, kao i federalnoj Privrednoj i Obrtničkoj komori kako bi zajednički taj prijedlog bio upućen Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

On je istakao da u BiH postoji opšti konsenzus svih učesnika u privrednom i političkom sistemu da se poveća taj prag.

- Sadašnji sistem PDV-a je izvor sive ekonomije, pošto dobar dio preduzetnika, koji ima namjeru da posluje ispod praga, nije u situaciji da prijavi dva ili tri radnika i nabavi sve repromaterijale pa se pribjegava određenim aktivnostima koje su u suprotnosti sa zakonom - naveo je Račić.

Arsićeva je navela da je granica od 50.000 KM velika prepreka u poslovanju privrednika koji posluju u formi samostalnih i da će, ako se nešto ne učini, doći do ulaska svih njih u sistem PDV-a, što će dovesti do rasta cijena za 17 odsto. Ona je pojasnila da su u proteklom periodu povećane plate radnicima, da je došlo do enormnog rasta troškova poslovanja, te da se promet užurbano povećava zbog čega će svi oni koji imaju dva zaposlena radnika uskoro ući u sistem PDV-a i pitanje je da li će moći opstati.

- Važno je da poslodavci u Srpskoj i cijeloj BiH zajedno nastupe kako bi obezbijedili opstanak - rekla je Arsićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević kaže za "Glas" da postoji puna ekonomska opravdanost za povećanje praga. 

- Nalazimo se u turbulentnom vremenu, uslovi poslovanja se mijenjaju iz dana u dan i vrijednost novca gubi težinu, pa 50.000 KM danas za privrednika nije ozbiljna svota. Povećanje limita uozbiljilo bi poslovanje, bio bi to korak bliže jačanju konkurentnosti - rekao je Pazurević i izrazio nadu da bi zatražene izmjene do kraja godine trebalo da ugledaju svjetlo dana.

S druge strane, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić skeptičan je kada je u pitanju prihvatanje inicijative, navodeći da je ovo jedan u nizu zahtjeva prema UIO.

- Privredna komora RS i sve njene područne komore već godinama unazad raznim inicijativama nastoje da utiču na izmjene propisa u oblasti indirektnih poreza, ali bezuspješno - rekao je Savić koji smatra da se jedna trećina ukupnog prometa privrede u BiH nalazi u sivoj zoni.

Raniji zahtjevi

Stevo Savić kaže da je prethodnih godina više puta pokretana inicijativa za pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa 10. na 20. u mjesecu, ali da ni taj prijedlog nažalost nikada nije naišao na razumijevanje.

- Podnosili smo niz drugih inicijativa u vezi sa izmjenama stope PDV-a koje su uvijek osporavane uz objašnjenje o komplikovanosti raspodjele prihoda od indirektnih poreza. Kompleksnost uređenja naše zemlje i složenost donošenja odluka udaljava nas od dobrih inicijativa pa godinama ostajemo tu gdje jesmo - rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana