Rusi prvi na listi stranih investitora u Srpskoj

Milijana Latinović
Rusi prvi na listi stranih investitora u Srpskoj

Banjaluka - Neto strana ulaganja u Republiku Srpsku dostigla su lani 316,8 miliona maraka, što je za skoro 85 miliona više u odnosu na 2017. godinu, a najviše novca na domaće tržište plasirala je Rusija, kao i Velika Britanija i Italija.

Prema podacima Centralne banke BiH dostavljenim institucijama Srpske, najveća ulaganja u 2018. godini ostvarena su u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, sektoru proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, te poslovanja nekretninama i u finansijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i penzijskih fondova, kao i u oblasti proizvodnje motornih vozila i prikolica.

- Najviše novca u prošloj godini u Srpsku su investirale Rusija i to 140,1 milion maraka, Velika Britanija 43,1 miliona, Italija 31 milion, zatim Švajcarska 26,4 i Austrija 22,9 miliona maraka - pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da povećana strana ulaganja daju dozu optimizma i ohrabrenja da na ovim prostorima još ima potencijala za razvoj i unapređenje privrede.

- Dobro je da inostrani investitori ne dižu ruke od nas uprkos problemima sa kojima se suočavamo, a tu prvenstveno mislim na odliv radne snage, kao i na političke turbulencije i neformiranje vlasti na nivou BiH, koje svakako utiču i na Srpsku - rekao je Ćorić.

Dodao je da rast inostranih investicija pokazuje da je Republika Srpska i dalje atraktivno područje za ulaganje, te da treba i u budućnosti stvarati povoljnu poslovnu klimu, koja je preduslov za dolazak investitora.

- Na bazi ovih ulaganja treba formirati strateška opredjeljenja kako i na koji način podići privredu. I dalje vidim veliki potencijal za razvoj u oblasti elektro-mašinske industrije, koja je svugdje motor razvoja - rekao je Ćorić.

Prema podacima Centralne banke BiH, priliv direktnih stranih investicija u BiH u 2018. godini iznosio je 783,4 miliona maraka, što je u nominalnom iznosu na približno istom nivou kao i godinu ranije. 

 

Vrijednost investicija po djelatnostima (u milionima KM)

140,6 - proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda

50,6 - proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom

18,2 - poslovanje nekretninama

17,4 - finansijske uslužne djelatnosti

12,7 - proizvodnja motornih vozila i prikolica

 

Generator razvoja

Pero Ćorić ističe da je izgradnja velikih infrastrukturnih objekata oduvijek bila generator razvoja u svim zemljama pa i u Srpskoj, jer mobiliše i druge djelatnosti.

- Razvijena infrastruktura je nosilac rasta i bruto domaćeg proizvoda i to je upravo ono što nama treba - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana