Roba na lageru, drvoprerađivači gomilaju dugove

Milijana Latinović
Roba na lageru, drvoprerađivači gomilaju dugove

BANjALUKA - Dobar start u proizvodnji i prodaji šumskih sortimenata u prva dva mjeseca pokvario je mart jer je zbog pandemije virusa korona došlo do strmoglavog pada koji je, kako prognoziraju drvoprerađivači u Republici Srpskoj, samo nagovještaj teške situacije u koju će zapasti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj je u prva tri mjeseca ove godine proizvedeno 394.446 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 13,2 odsto više nego u istom periodu lani.

Najznačajniji sortimenti u proizvodnji bili su trupci, kojih je proizvedeno u masi od 143.407 metara kubnih od četinarskog i 72.038 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Statističari su izračunali da je u istom periodu prodato ukupno 324.937 metara kubnih različitih šumskih sortimenata, što je za 20,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Međutim, ohrabrujuće podatke s početka godine poljuljala je pandemija te je u martu zabilježen pad proizvodnje šumskih sortimenata za 22,4 odsto i prodaje za 14,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da je do povećanja proizvodnje u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti period lani došlo zbog mnogo povoljnijih vremenskih uslova.

- Usljed pandemije izazvane virusom korona, posebno od druge polovine marta, dolazi do naglog pada proizvodnje jer su smanjene potrebe za proizvodima usljed neizvjesnosti šta će donijeti naredni period - naveo je Šinik i dodao da će situacija u šumarstvu i drvopreradi u Srpskoj u velikoj mjeri zavisiti i od stabilizacije stanja u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, kao što su Italija i Njemačka koje su značajni spoljnotrgovinski partneri Srpske.

Drvoprerađivači, koje je pandemija dovela u bezizlaznu situaciju, tvrde da je pad proizvodnje i prodaje u martu samo nagovještaj lošeg scenarija koji ih očekuje u drugom kvartalu.

- Pilane su preuzele dobar dio sortimenata, ali imaju ogromne zalihe proizvoda. Proizvođači namještaja su blokirani. Njihovi gotovi proizvodi stoje na lageru jer namještaj niko ne kupuje u vrijeme krize, nema prihoda, a dugovi prema isporučiocima sirovine se gomilaju - pojasnio je za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo i dodao da će statistika sigurno pokazati pad i do 50 odsto u aprilu i maju, te da je likvidnost preduzeća već pala i da pad očekuju i dalje.

Parketi

Darko Partalo kaže da nešto manje gubitke mogu očekivati proizvođači podova i parketa.

- Stanogradnja nije zaustavljena, mnogi objekti se grade ili je izgradnja pri kraju, moraju biti završeni, tako da će proizvođači podova i parketa vjerovatno uspjeti da isporuče svoje proizvode - rekao je Partalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana