“Ribnjak” stao na noge

Milijana Latinović
“Ribnjak” stao na noge

PRNjAVOR - Preduzeće “Ribnjak” u stečaju iz Prnjavora stalo je na noge godinu nakon pomora skoro pet tona ribe, zahvaljujući ulaganjima teškim oko 140.000 maraka, a nakon jednog od najvažnijih ročišta koje ovo preduzeće očekuje u septembru biće izvjesniji i dalji tok stečajnog postupka.

Rekao je to “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Ribnjaka” Radomir Predojević, podsjetivši da je Vlada Srpske doznačila ovom preduzeću grant od 100.000 maraka.

- “Ribnjak” je doveden u funkcionalno stanje. Poribljen je sa oko pet tona ribe, obezbijeđena je hrana i ponosni smo jer nijedno uginuće nemamo uprkos ovako visokim temperaturama. Osim toga, sklopili smo ugovor s jednom firmom koja detaljno održava ribnjake i vodotoke koji su lani bili začepljeni i doveli do katastrofe - rekao je Predojević.

Istakao je da je izlov ribe planiran za novembar i decembar te da će prodajom takođe obezbijediti određen prihod. U vrijeme izlova planirano je i angažovanje dodatnih radnika.

Zahvalan je na razumijevanju i pomoći Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladi Srpske, inspekciji, Odboru povjerilaca i radnicima jer su zajedno doveli preduzeće u dobro stanje.

Naglasio je da ih već u septembru očekuje jedno od ključnih ročišta u stečajnom postupku.

- “Rajfajzen” banka je prijavila potraživanja od oko četiri miliona maraka. Smatram da je to neosnovano i odbio sam. Banka nas je tužila i ročište je zakazano za septembar. Od tog ročišta zavisi ishod kompletnog stečaja. Ne možemo prodavati imovinu ako imamo sporove i ako nismo načisto da li mi dugujemo nekome četiri miliona ili ne - pojasnio je Predojević.

Podsjetio je da je stečajna masa preduzeća procijenjena na 10,5 miliona maraka.

Predojević je, inače, bio prvi stečajni upravnik u ovom preduzeću, a nakon njegove smjene stečaj su vodile još dvije njegove koleginice. U žižu javnosti “Ribnjak” je dospio u julu prošle godine nakon uginuća velike količine ribe. Kako bi situacija bila iole dovedena u red na mjesto četvrtog stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe.

Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru prošle godine ponovo vraćen na mjesto stečajnog upravnika.

Prnjavorski “Ribnjak” se prostire na oko 860 hektara površine podijeljene na 22 ribnjaka i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba.

Inspekcija

Radomir Predojević je ispričao da su u kontrolu u “Ribnjak” u ovoj godini dolazile tri inspekcije.

- Dolazili su nam vodni inspektori, tržišni, zatim za koncesije i uvjerili su se u kvalitet kako dovodnih i odvodnih kanala, tako i u kompletno stanje ribnjaka - kazao je Predojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana