Reprogram dobila 62 poreska obveznika

Milijana Latinović
Reprogram dobila 62 poreska obveznika

BANjALUKA - Poreskim obveznicima u Republici Srpskoj za devet mjeseci prošle godine reprogramirana je naplata 38,82 miliona maraka duga na osnovu poreza i doprinosa i to za 62 obveznika.

U Poreskoj upravi RS za “Glas Srpske” navode da je od januara do kraja septembra prošle godine Ministarstvo finansija RS odobrilo 49 rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza, na iznos duga od 38,60 miliona KM, dok je Poreska uprava odobrila 13 rješenja o odgođenom plaćanju dospjelih poreskih obaveza na iznos duga od 220.000 KM.

- U skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti “kovid 19”, Poreska uprava je u 2020. godini donijela 2.144 rješenja o odgođenom plaćanju poreskog duga. Riječ je o obavezama po osnovu poreza na dobit, poreza na dohodak, naknadi za unapređenje opštekorisnih funkcija šuma i protivpožarnoj naknadi, koje su dospijevale na kraju juna, na iznos od 41,75 miliona KM, a čiji je krajnji rok dospijeća anuiteta bio kraj decembra prošle godine - naveli su u Poreskoj upravi.

Istakli su da je dug po odobrenim reprogramima u posmatranom periodu 2020. godine veći u odnosu na isti period 2019. godine, dok su najveći iznosi reprograma odobreni zdravstvenim ustanovama.

- Poreske obaveze mogu se reprogramirati u jednokratnom iznosu, najduže na godinu ili maksimalno na pet godina, odnosno u 60 jednakih mjesečnih anuiteta, a iznos duga koji može biti odgođen za plaćanje nije limitiran - pojasnili su u Poreskoj upravi.

Dodali su da se reprogram dospjelih poreskih obaveza odobrava svim obveznicima koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o odgođenom plaćanju, za dug koji je dospio najkasnije u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtjev za odgađanje, da je poreski dug obezbijeđen hipotekom te da to obezbjeđenje mora da bude najmanje u vrijednosti ukupnog poreskog duga, uključujući i kamatu, i da su izmirene pojedinačne dospjele obaveze po osnovu doprinosa za PIO, za zaposlene kojima u periodu trajanja odgađanja dospijeva neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je da je gomilanje dugova kroz neispunjavanje obaveza nedopustivo.

- To su obaveze koje su se morale izmirivati zajedno sa platama. Očigledno da dugovi rastu s obzirom na nedostatak novca s jedne strane i velike troškove s druge - rekao je Pavlović.

Nadležnost

U Poreskoj upravi RS pojašnjavaju da je, u skladu sa  Zakonom o odgođenom plaćanju poreskog duga, postupak odgođenog plaćanja na iznos duga do 30.000 KM u njihovoj nadležnosti. Dodaju da o zahtjevu za du­g veći od tog iznosa odlučuje Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana