Rekordna naplata javnih prihoda

Milijana Latinović
Rekordna naplata javnih prihoda

BANjALUKA - Na račun javnih prihoda Poreske uprave Republike Srpske prošle godine slilo se rekordnih 2,494 milijarde maraka, što je najveći iznos prikupljen na godišnjem nivou od osnivanja uprave u ovom obliku organizovanja.

U Poreskoj upravi RS ističu da je na takav rezultat, osim mjera koje sprovode u cilju dobrovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, te automatizacije poslovnih procesa kroz implementaciju Integrisanog informacionog sistema, uticao niz faktora u prošloj godini.

- To su, između ostalog, mjere Vlade RS na rasterećenju privrede i poboljšanje položaja radnika, od kojih je jedna i povećanje broja osiguranika, povećanje minimalca, kao i povećanje plata radnicima u prosvjeti i policiji. Ovaj rast se jednim dijelom može pripisati i dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u RS - rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Prema podacima Poreske uprave, poreski obveznici lani su na račun javnih prihoda uplatili 53,6 miliona KM više nego u 2018. godini.

- Po osnovu doprinosa prikupljeno je 1,574 milijarda KM, što je za 60,7 miliona više nego u 2018. godini. Tako je za Fond PIO naplaćeno 892 miliona maraka ili 30,9 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 564,6 miliona maraka što je više za 25,5 miliona. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite, Zavod za zapošljavanje, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom - rekao je Maričić.

U Poreskoj upravi navode da je lani kod direktnih poreza prikupljeno ukupno 473,4 miliona maraka, što je za 19,2 miliona manje u odnosu na 2018. godinu. Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 190,2 miliona KM, što je za 39 miliona maraka manje nego godinu ranije. U Poreskoj upravi pojašnjavaju da su na pad naplate ovog prihoda najviše uticale izmjene Zakona o porezu na dohodak, u smislu povećanja osnovnog ličnog odbitka sa 200 na 500 KM mjesečno.

Prema njihovim podacima, porez na dobit je u 2019. naplaćen u iznosu od 238 miliona KM, što je za 17,2 miliona maraka više nego u istom periodu prethodne godine.

- Zahvalni smo svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i pozivamo sve obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike  i njene ekonomije - naglasio je Maričić.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” smatra da je na povećanje javnih prihoda najviše uticao savremeni softverski sistem koji je uvela Poreska uprava.

- Efikasnost je postignuta boljim softverima i  praćenjem rada poslovnih subjekata, odnosno strožom kontrolom naplate doprinosa koji su propisani zakonom - rekao je Pavlović i dodao da Vlada i u idućem periodu treba da radi na uvođenju stimulativnih mjera privredi.

*Prikupljeni prihodi po područnim centrima Poreske uprave RS (u KM)

1,228 milijardi - Banjaluka (49,26 %)

296,6 miliona  - Doboj (11,90%)

266,2 miliona - Bijeljina (10, 68 %)

240,1 miliona  - Istočno Sarajevo (9,63 %)

155,2 miliona  - Trebinje (6,22 %)

154,5 miliona  - Prijedor (6,19 %)

125,5 miliona - Zvornik ( 5,03 %)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana