Regres i 13. plata čekaju bolja vremena

Danijela Bajić
Regres i 13. plata čekaju bolja vremena

BANjALUKA - Poslodavce u Srpskoj koji su prethodnih godina redovno nagrađivali zaposlene 13. platom, božićnicom ili regresom pandemija virusa korona natjerala je da prekinu tu tradiciju.

Kako bi zadržali radnike, ali i nagradili one koji su svojim radom doprinijeli boljem poslovanju, pojedini poslodavci u Srpskoj tradicionalno su krajem godine isplaćivali bonuse, međutim, pandemija je ove godine učinila svoje pa će 13. plata i božićnica morati sačekati bolje dane.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević istakla je za “Glas Srpske” da ni prethodnih godina nije bio značajan broj poslodavaca koji su radnicima isplaćivali 13. platu, božićnicu ili neku drugu stimulaciju.

- Posmatrajući ovu godinu, ugostiteljski i turistički sektor je pretrpio ogromnu štetu i pad poslovanja zbog pandemije virusa korona, zbog čega će veliki broj radnika, koji su prethodnih godina dobijali neke bonuse za praznike, ostati uskraćen za to - kazala je Radoševićeva.

Dodala je da poslodavci u drugim djelatnostima, kao što su preduzeća iz energetskog sektora, koja nisu pretrpjela značajniju štetu zbog pandemije, svoje zaposlene neće zaboraviti ni ove godine.

- Svaka marka više građanima je danas dobrodošla, posebno sad pred praznike - kazala je Radoševićeva.

Prema riječima predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS Saše Trivića, poslodavci jedva krpe kraj s krajem kako bi isplatili redovne plate radnicima, dok o nekoj stimulaciji malo ko razmišlja.

- Evidentno je da će malo koji poslodavac ove godine radnicima uplatiti 13. platu, božićnicu ili neki drugi bonus, jer zbog virusa korona svi trpe štetu, a samo industrijska proizvodnja bilježi pad od sedam do deset odsto - kazao je Trivić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac istakao je da su i poslodavci u Srpskoj prethodnih godina počeli polako da primjenjuju praksu sa Zapada, gdje radnici svake godine dobijaju 13. platu, regres i druge bonuse kojima ih stimulišu da daju svoj maksimum i povećaju produktivnost.

- Međutim, ove godine zbog krize izazvane koronom radnici treba da budu srećni što im poslodavci nisu smanjivali i redovnu platu, jer situacija je jako teška. Vjerujem da će, čim se situacija sa pandemijom stiša, poslodavci nastaviti sa širenjem ove pozitivne prakse - rekao je Grabovac.

Statistika

U Njemačkoj, kako pokazuje zvanična statistika, božićne bonuse dobije devet od deset zaposlenih koji su pokriveni kolektivnim ugovorima, odnosno 87,4 odsto ukupno zaposlenih i oni u prosjeku dobiju bruto iznos od 2.661 evra. U tri evropske zemlje, a to su Jermenija, Grčka i Španija, 13. plata, odnosno 14. plata kad se uračuna i regres, je zakonski obavezna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana