Rat srezao uvoz iz Rusije i Ukrajine: Razmjena robe sa istokom u škripcu

Danijela Bajić
Rat srezao uvoz iz Rusije i Ukrajine: Razmjena robe sa istokom u škripcu

BANjALUKA - Ratna dešavanja i problemi sa transportom dodatno su smanjili spoljnotrgovinsku razmjenu BiH sa Rusijom i Ukrajinom, odakle je u proteklih osam mjeseci došlo znatno manje robe nego lani, dok se ove godine sa brojem tura za te zemlje ne mogu pohvaliti ni domaći privrednici.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz Rusije je od januara do kraja avgusta stigla roba vrijedna 138,95 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine uvoz bio “težak” 298,53 miliona KM.

Kad je riječ o izvozu, podaci UIO pokazuju da je BiH za osam mjeseci ove godine na rusko tržište plasirala proizvode u vrijednosti od 40,79 miliona maraka, dok je lani, kada je poslato 2,63 miliona kilograma robe više, ta cifra iznosila  33,43 miliona KM.

U Rusiju je iz BiH otišlo najviše farmaceutskih i keramičkih proizvoda, a stigla su mineralna goriva, ulja i proizvodi njihove destilacije.

Da situacija nije bolja ni kada je riječ o Ukrajini, svjedoče podaci UIO prema kojima je BiH u tu zemlju ove godine izvezla 9,33 miliona kilograma robe čija je vrijednost 10,46 miliona KM. U istom periodu lani domaći privrednici u Ukrajinu su plasirali  6,72  miliona kilograma raznih proizvoda u vrijednosti od 8,37 miliona maraka. Tokom ove godine sa ukrajinskog tržišta stigla je roba vrijedna 12,88 miliona KM, dok su lani za osam mjeseci uvezeni proizvodi vrijedni 27,53 miliona KM. Na ukrajinsko tržište BiH je najviše izvezla neorganskih i hemijskih proizvoda, a uvezla drva, kao i proizvoda od njih.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je za “Glas Srpske” da je robna razmjena Srpske sa Ukrajinom svega 0,1 odsto u odnosu na ukupnu spoljnotrgovinsku razmjenu. Za razliku od Ukrajine, robna razmjena sa Rusijom je, istakao je on, tek jedan odsto od ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

- To je izuzetno malo. Razmjena robe sa Rusijom i Ukrajinom se oslanja na FBiH. Ovogodišnja vrijednost te razmjene, uzimajući u obzir sve opterećujuće okolnosti, je ohrabrujuća. Veoma je važno da ta partnerstva opstaju i nadam se da će aktuelnim problemima u svijetu uskoro doći kraj kako bi ona krenula uzlaznom putanjom – rekao je Ćorić.

Dodao je da su privrednici Srpske više okrenuti ka tržištu Evropske unije koja je bliža i gdje su standardi mnogo drugačiji.

Direktor preduzeća “Agroimpeks” iz Banjaluke Nikola Vukelić kazao je da je poslovanje sa Rusijom i Ukrajinom u škripcu.

- U Rusiju smo ranijih godina izvozili jabuke, a zbog politike od decembra prošle godine to je gotovo nemoguće. Osim toga, ove godine zbog vremena ni rod nije na zavidnom nivou, tako da ne znam šta bih rekao - kazao je Vukelić, koji voće izvozi širom svijeta.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kazao je da je zbog rata smanjena proizvodnja robe koju je BiH tradicionalno razmjenjivala sa ovim zemljama.

- Energenti koji su nam jako bitni nailaze na različite ekonomske barijere od strane SAD, Velike Britanije i Evropske unije koje prave probleme čitavom svijetu. Sve što bismo mogli da izvezemo nailazi na barijere koje su prvenstveno vezane za transport, jer je BiH okružena zemljama Evropske unije koje su prisiljene da prave razne blokade i smetnje - objasnio je Ljuboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana