Rast plata jača produktivnost

Milijana Latinović
Rast plata jača produktivnost

BANjALUKA - Rast plata i u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa korona jača produktivnost i vraća profitabilnost preduzeća, a podsticaji u privredi ulivaju nadu da će se zarade u realnom sektoru povećavati i u narednom periodu.

Istakli su to za “Glas Srpske” poslodavci koji su uprkos brojnim poteškoćama u poslovanju i lani našli prostora za povećanje mjesečnih primanja svojim radnicima.

U preduzeću “Drvoprodeks”, koje trenutno zapošljava više od 330 radnika, ističu da je zadovoljan radnik ključna karika u lancu proizvodnje i da bez kvalitetnog kadra nijedno preduzeće nema šansu za opstanak.

- Zadovoljan radnik doprinosi povećanju obima proizvodnje, jača produktivnost, a samim tim i preduzeće ima višestruku korist. Zadovoljan radnik ne napušta preduzeće. Nastojimo da svake godine povećamo plate zaposlenima bar za deset odsto i  tome ćemo težiti i u narednom periodu. Svaki put do sada smo se prijavljivali za podsticaje Ministarstva privrede i preduzetništva RS - istakao je za “Glas Srpske” direktor “Drvoprodeksa” Darko Partalo.

Plate je sporadično u prošloj godini svojim zaposlenima povećavala i firma “Mreža Nertwork” iz Dervente, ali nisu zatražili podsticaj.

- Radnicima smo povećavali plate zbog prekovremenih sati, a potom to ne uđe u odgovarajući obračunski period, pa se ne uklapamo da bismo podnijeli zahtjev za podsticaje. U svakom slučaju, pozdravljam svaki napor institucija da se sačuvaju radna mjesta i privreda podigne na stabilnije noge - rekao je direktor tog preduzeća Zoran Tošić.

Podršku ovom vidu pomoći privrednicima izražava i predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević.

- Zahvalan sam Vladi koja i u ovo teško vrijeme pronalazi mogućnosti da podstiče privredne subjekte. Svako radno mjesto je i te kako značajno, posebno u vremenu kada se i veće i mnogo bogatije zemlje zatvaraju - kazao je Pazurević, naglasivši da su podsticaji šansa da privreda stane na zelenu granu.

Isplata podsticaja za povećanje plata radnika za one privredne subjekte koji su podnijeli zahtjeve za obračunski period jul - decembar 2020. godine počela je u utorak.  U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS naveli su da su privredni subjekti koji su povećali plate imali mogućnost da do 1. marta ove godine podnesu zahtjev putem aplikacije “e-podsticaj”.

- Za podsticaje koji se isplaćuju za treći obračunski period od stupanja na snagu Zakona o podsticajima u privredi RS prijavilo se 428 subjekata, a obuhvaćeno je više od 30.000 radnika - naveli su u ministarstvu i podsjetili da su ovom mjerom obuhvaćeni svi privredni subjekti koji posluju u oblasti proizvodne, trgovinske i uslužne djelatnosti, a najviše interesovanja su iskazali oni iz prerađivačkog sektora.

Iznos

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS naveli su da je budžetom za isplatu podsticaja u ovoj godini predviđeno pet miliona KM. Istakli su da je u skladu s Akcionim planom rada Vlade RS i resornog ministarstva na jesen predviđena analiza primjene Zakona o podsticajima u privredi, nakon čega će se pristupiti razgovoru sa partnerima kako bi se pronašli najbolji modaliteti za rasterećenje rada u privredi po ovom osnovu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana