Radnicima Farmlanda uskoro i preostalih 20 odsto neto plata

Milijana Latinović
Radnicima Farmlanda uskoro i preostalih 20 odsto neto plata

BANjALUKA - Radnicima nekadašnje Govedarske farme "Farmland" iz Nove Topole uskoro bi trebalo da bude izmireno i preostalih 20 odsto duga za neto plate, s obzirom na to da slijedi popis i prodaja pokretne imovine u krugu preduzeća.

Potvrdila je to za "Glas Srpske" advokat Miroslava Drinić koja zastupa 56 bivših radnika "Farmlanda".

- Prodajom zaplijenjenih stvari iz preduzeća uspjeli smo radnicima isplatiti oko 80 odsto neto plata. U toku ove sedmice popisaćemo pokretnu imovinu koja je pronađena u krugu firme i njenom prodajom namjeravamo prikupiti dovoljno novca da se radnicima izmiri cjelokupan dug za plate - istakla je Drinićeva.

Dodala je da problemi oko isplate dugova za doprinose još nisu riješeni jer se Poreska uprava RS nije očitovala u vezi s tim.

- Zatražili smo da nam obračunaju iznos dugovanja za poreze i doprinose kako bismo znali na čemu smo te da u skladu sa prilivom novca počne izmirenje i tih obaveza. Još čekamo odgovor Poreske uprave RS - dodala je Drinićeva. 

Pojasnila je da su u krugu "Farmlanda" pronašli nekoliko montažnih objekata, koje će u toku sedmice popisati i pokušati da prodaju kako bi izmirili bar sav dug za plate radnika.

- Vještak građevinac je izlazio na lice mjesta krajem septembra i utvrdio da se tamo nalaze još nekakve jasle, telećarnici, nastrešice, osam rafa, torovi, cijevi i još neke željezne ograde - rekla je Drinićeva. Istakla je da će ove stvari najvjerovatnije pokušati da prodaju direktnom pogodbom, s obzirom na to da su licitacije neisplative.

"Farmland" je radnicima dugovao oko 300.000 maraka, bez kamata, na ime neisplaćenih plata. Radnici su 2017. godine dobili sudski spor protiv preduzeća, ali godinama ništa nisu mogli da naplate. 

Oni su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu farme. "Farmlandu" su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza. 
 

Iznos na računu

Miroslava Drinić je istakla da se na sudskom depozitu trenutno nalazi oko 10.000 maraka.

- Prodali smo jednu štalu i kupac je uplatio četvrtinu dogovorene cijene. U toku sedmice očekujemo i preostali iznos, tako da bi trebalo da imamo oko 40.000 KM na raspolaganju - dodala je Drinićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana