Prvi panel konferencije DDays: Regulatori dobro reagovali da zaštite bankarski sektor

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Izmjene regulatornog okvira, problemi u implementaciji, inflacija i kretanje kamata, povlačenje depozita u uslovima male pasivne kamatne stope, digitalizacija bankarskog sektora i finansijska edukacija pitanja su kojima su govorili učesnici prvog panela konferencije DDays pod nazivom “Bankarski sektor u doba neizvjesnosti - kako dalje?”.

Učestvovalo je pet panelista, a moderator (producent i prezenter Blumberg Adria TV) Tamara Trgovčić je podsjetila da su regulatori bankarskog sektora donijeli dva puta po dvije mjere koje su se odnosile na rast kamatnih stopa i izloženost prema velikim svjetskim bankama.

Predsjednik uprave ASA banke Samir Mustafić je, govoreći o

tome koliko ih je bilo teško implementirati, naglasio da postoje tri razloga koja doprinose inflaciji, a to su monetarna politika, troškovna strana resursa. Tome je doprinio, kako ističe i sukob u Ukrajini.

- Tu je i psihološki faktor, gdje se očekuje da će cijene i dalje rasti i onda kroz takvo ponašanje dolazi do daljeg povećanja cijena - kazao Mustafić.

Dodao je da smo tržisni učesnici jedne globalne ekonomije.

- Kao jedna mala ekonomija moramo pokazati brzinu i efikasnost u uvažavanju negativnih efekata koji dolaze, što su naravno naši regulatori uradili i to iz perspektive jedne domaće banke mi podržavamo- rekao je on.

Mjere koje su do sada donesene, kako kaže, na monetarnoj strani su, ako se gleda šira slika, korisne.

-Naši regulatori su gledali da ne doživimo sokove unutar ponude i potražnje novca na našem trzistu - kazao je Mustafić.

Jedna o tema je bila i to da su domaći regulatori prvi u regionu izdali preporuke o rastu kamatnih stopa. Odmah se postavilo pitanje da li je to miješanje u liberalnu politiku banaka.

O tome da li su se u tom momentu osjećali ugroženim govorio je i predsjednik uprave MF banke Bojan Luburić.

- Nisam se osjećao ugoženim, iako, ako posmatramo iz ugla liberalne teorije, to jeste neki vid intervencije regulatora, ne direktne, na cijenu. Bankama nije zabranjeno da dizu cijene - rekaao je Luburić.

Istakao je da to nije u duhu potpuno liberalnog tržista, ali je ispravno.

- Potpuno liberalno tržiste možda donosi lakši način donošenja odluka u bankama i može doprinijeti lakšem ostvarenju kratkoročnog profita, ali sa druge strane, može dovesti i do nekih devijacija koje mogu negativno da utiču na privredu i društvo - kazao je Luburić.

Treća poslovna konferencija DDays je počela danas u hotelu „Bosna” u Banjaluci u organizaciji agencije BAM consult.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana