Prosječna aprilska plata od 946 KM

Srna
Prosječna aprilska plata od 946 KM

BANjALUKA - Prosječna aprilska plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja bila je 946 KM i u odnosu na mart nominalno je manja za 1,1 odsto, a realno je veća za 1,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najveću prosječnu platu u aprilu nakon oporezivanja u iznosu od 1.432 KM imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najnižu u visini od 655 KM u građevinarstvu.

u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine najveći nominalni rast plate od 12,9 odsto bio je u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Prosječna aprilska bruto plata iznosila je 1.469 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su niže za 2,1 odsto, dok su posmatrano april ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku niže za 1,3 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u aprilu od 5,5 odsto registrovan je u odjeljku alkoholna pića i duvan zbog viših cijena duvana, dok je najviši godišnji pad cijena od 11,2 odsto bio kod prevoza zbog nižih cijena u grupi goriva i maziva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana