Promet u ugostiteljskim objektima skočio za 12 miliona KM

Milijana Latinović
Promet u ugostiteljskim objektima skočio za 12 miliona KM

Banjaluka - Ugostitelji u BiH, koji su PDV obveznici, prijavili su u martu i aprilu ove godine 12 miliona maraka veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, ugostitelji su u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM, što je za pet miliona maraka više u odnosu na mart 2018. godine, dok su aprilu prijavili 42 miliona KM, što je za sedam miliona maraka više nego u aprilu prošle godine.

- Na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mart je porasla za čak 45 odsto u odnosu na isti period lani, a u aprilu je bila za 30 odsto veća u odnosu na ukupni PDV koji su ugostitelji uplatiti u aprilu 2018. godine - naveli su u UIO.

Dodaju da su nakon što su ugostitelji početkom aprila pozvani da prekontrolišu ranije predate PDV prijave i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u UIO je za dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini.

- U prethodna tri mjeseca, poslije najave UIO da će početi pojačane kontrole, 82 obveznika u BiH, koja se bave ugostiteljstvom, dobrovoljno su se prijavila i registrovala u sistem PDV-a, a u 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a - istakli su u UIO i dodali da je uvidom u izvještaje sa fiskalnih kasa utvrđeno da su u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika.

Iz UIO podsjećaju da zakonski prag za ulazak u sistem PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou. Ističu da će inspektori i u julu i avgustu nastaviti pojačane kontrole ugostitelja u BiH.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić ističe za “Glas Srpske” da iako su jače kontrole sigurno dale efekat, razlog veće zarade treba tražiti u “kvalitetnijim” turistima.

- Broj inostranih turista se enormno povećao u proteklom periodu, posebno onih koji bilježe veću vanpansionsku potrošnju. Zarade bi bile i veće kada bi bili jače sankcionisani oni koji rade nelegalno, posebno u oblasti smještaja turista - rekao je Hadžić, naglasivši da je svako povećanje zarada za pohvalu.

Ilegalni kreveti

Amir Hadžić kaže da bi u sistem oporezivanja trebalo uvrstiti sve, pa i one koji izdaju svega jedan ili dva apartmana.

- I oni treba da se registruju kao i veliki hotelijeri, pa će zarade biti mnogo veće. Prema nekim procjenama, u Sarajevu svakodnevno bude izdato oko 12.000 nelegalnih kreveta, pa vidite koliko tu gubimo na svemu - rekao je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana