Proizvođači namještaja isplivali iz krize

Milijana Latinović
Proizvođači namještaja isplivali iz krize

BANjALUKA - Proizvođači namještaja u Srpskoj uspjeli su sustići prošlogodišnji rezultat uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona pa je nakon pada od 53 odsto u aprilu izvoz u oktobru za 16 odsto premašio plasman tih proizvoda u istom mjesecu lani.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da ne postoji privredni subjekt koji na neki način nije osjetio posljedice ove krize.

- Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini oborili sve rekorde, a onda je lani došlo do usporavanja pa čak i pojave negativnih trendova. Došlo je do određenih poremećaja jer su pojedini proizvođači smanjili proizvodnju namještaja za oko 30 odsto, a neki su prestali da se bave tom djelatnošću, a inače su imali veliko učešće u proizvodnji - pojasnio je Šinik.

Dodao je da je ova godina dobro počela, od realizacije ugovora sa “Šumama RS” do proizvodnje i plasmana te da su drvoprerađivači bili uvjereni da slijedi povratak na put napretka.

- Situacija se krajem marta zakomplikovala, da bi u aprilu imali najlošiji rezultat u ovoj godini. Naime, u aprilu je zabilježen pad proizvodnje namještaja za 81 odsto u odnosu na april 2019. godine i pad izvoza tih proizvoda za 53 odsto u odnosu na isti period lani. Ušli smo u period velike neizvjesnosti, a oporavak je uslovljen situacijom na nama najvažnijim tržištima, a to su zemlje EU Njemačka, Italija, Francuska i Austrija, kao i region te zemlje EFTA poput Švajcarske, Lihtenštajna i Norveške. Počelo je zatvaranje granica pa je protok robe bio usporen - podsjetio je Šinik i dodao da je roba ipak pronalazila put do tržišta uz veće troškove transporta koridorima i duža čekanja. Dodaje da se svjetlo na kraju tunela pokazalo tek u junu, kada počinje vraćanje u koliko-toliko normalno stanje.

- Za deset mjeseci ove godine, uprkos svim poteškoćama i katastrofalnim rezultatima u aprilu, uspjeli smo sustići prošlogodišnji nivo i proizvodnje i izvoza, odnosno ukupan izvoz drvoprerađivačke industrije i namještaja zaostaje za svega 2,3 odsto za onim u prošloj godini - rekao je Šinik. Naglasio je da je lani za deset mjeseci izvezen namještaj vrijedan 185,5 miliona maraka, dok je u istom periodu ove godine plasman tih proizvoda “težak” 182 miliona maraka. Srpska je u prošloj godini od januara do kraja oktobra uvezla namještaj vrijedan oko 34 miliona, dok je lani na domaće tržište stigao namještaj vrijednosti oko 39 miliona KM.

- Ako posmatramo samo rezultat u oktobru, izvoz je za 16 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Sve ovo možemo smatrati vrlo dobrim rezultatima, uzimajući u obzir novonastalu situaciju. Očekujem da se ovakav rezultat zadrži do kraja godine, uprkos najavama nekih novih zaključavanja u Evropi - istakao je Šinik. Naglasio je da je dobro poznato da je godina nakon krize uvijek najteža, ali da ima osnova da se u idućoj godini očekuje skroman rast u industriji namještaja.

Zaposleni

Lazo Šinik je rekao da je u industriji namještaja u Srpskoj zaposleno oko 4.000 radnika. Naglasio je da je uprkos krizi u toj grani privrede za deset mjeseci ove godine broj zaposlenih povećan za oko 3,5 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana