Proizvođači jaja i piletine u BiH u nezavidnom položaju: Pad potrošnje nagomilao višak

Milijana Latinović
Proizvođači jaja i piletine u BiH u nezavidnom položaju: Pad potrošnje nagomilao višak

BANjALUKA - Pad potrošnje u BiH, ali i na evropskom tržištu nagomilao je višak jaja i piletine kod domaćih živinara kojima je plasman proizvoda u EU jedina karta za izlazak iz krize.

Zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu na evropsko tržište u BiH ima jedino firma “Agreks” iz Donjeg Žabara, ali je i ona zaustavila plasman koji je postao nerentabilan zbog sve skuplje proizvodnje.

- Komercijalni uslovi i opšte tržišne prilike nam ne dozvoljavaju da izvozimo jaja za preradu iako imamo dozvolu. Ono što za nas predstavlja veliku priliku jeste dozvola za plasman konzumnih jaja koju očekujemo u idućoj godini. U toku su kontrole na salmonelu na svim farmama u BiH i računamo da će rezultati biti početkom iduće godine - rekao je za “Glas Srpske” direktor kompanije “Agreks” Predrag Miličić.

Miličić, koji je i predsjednik Udruženja zajednice živinara RS, istakao je da je situacija u živinarstvu izuzetno teška zbog prisustva velikih količina mesa iz uvoza.

- U ovoj godini svi radimo sa izrazitim povećanjem cijena sirovina, što poskupljuje kompletnu proizvodnju. Cilj je sačuvati proizvodnju za neka bolja vremena. Izvoz u EU je velika šansa jer svako novo tržište dobro dođe, posebno u vrijeme poremećaja kakve smo imali u ovoj godini, od velike proizvodnje, pada tražnje do nenormalno niskih cijena proizvoda - rekao je Miličić izrazivši nadu da će se situacija izazvana pandemijom virusa korona stabilizovati kako bi planovi živinara mogli biti realizovani.

Da je problema mnogo, saglasan je i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Maid Jabandžić. Ova kompanija je prva iz BiH u septembru prošle godine počela izvoziti piletinu na evropsko tržište.

- Evropa je preplavljena svojom piletinom, potrošnja je pala, cijena žitarica je usljed krize porasla, tako da je naša računica slaba i ta situacija sa izvozom nije uopšte ružičasta - rekao je Jabandžić.

Dodao je da nikome nije jasno otkud toliki višak kad je proizvodnja u nekim segmentima čak i manja nego proteklih godina.

- Očigledno usljed krize, kada padne potrošnja i standard, građani se okreću “jeftinijoj” hrani, zbog čega mi gomilamo viškove koji direktno utiču na cijenu - upozorio je Jabandžić.

Mjere i kontramjere

Domaći proizvođači piletine i jaja izrazili su zabrinutost zbog zahtjeva udruženja poljoprivrednih proizvođača iz RS i FBiH za uvođenje prelevmana na uvoz, te povećanje carinskih stopa. Smatraju da bi uvođenje takvih mjera moglo prouzrokovati recipročne mjere EU, što bi negativno uticalo na poslovanje peradarske industrije u BiH i ugrozilo izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja na evropsko tržište, te usporilo ili zaustavilo proceduru odobrenja izvoza rasplodnih jaja u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana