Prodaja “Unisa” čeka ročište

Milijana Latinović
Prodaja “Unisa” čeka ročište

DERVENTA - Prodaja imovine derventske Fabrike cijevi “Unis” u stečaju odgođena je jer je za utorak zakazana sjednica Skupštine povjerilaca na kojoj bi trebalo da budu donesene nove odluke u vezi s tim.

Rekao je to u petak “Glasu Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević dodavši da model prodaje imovine stečajnog dužnika neće biti mijenjan.

- Treba da donesemo drugačije odluke. Neće se mijenjati model prodaje, ali se moraju utvrditi neke nijanse - kratko je kazao Đurđević ne želeći da precizira o kakvim je nijansama riječ.

Dodao je da je dobio saglasnost za prodaju od razlučnih povjerilaca, ali da oglas nije još objavljen jer se čeka navedena skupština.

U Okružnom privrednom sudu Doboj ranije su za “Glas” naveli da je na izvještajnom ročištu krajem januara Skupština povjerilaca usvojila odluku o načinu prodaje imovine stečajnog dužnika.

- Dalji postupak nastaviće se prodajom imovine kao cjeline po početnoj cijeni koja iznosi 20,33 miliona maraka, a to je 50 odsto ukupne procijenjene vrijednosti. Prodaja će se vršiti javnim oglašavanjem i usmenim javnim nadmetanjem - naveli su u sudu.

Problemi u “Unisu” trajali su godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka koja je povjerilac u tom preduzeću.

Nakon toga je sud donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika tada je imenovan Lazo Đurđević. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Naplata

Prema ranijim podacima, na adresu “Unisa” stigle su 84 prijave potraživanja povjerilaca koji čekaju naplatu dugovanja. Načinom prodaje nisu zadovoljni bivši radnici koji tvrde da se preduzeće u kojem su godinama radili daje u bescjenje.

- I da bude prodat za 20 miliona, za radnike neće ostati ni fening. Mnogima je “Unis” dužan i po 40 plata - saglasni su radnici. Smatraju da nije trebalo imovinu prodavati kao cjelinu jer će se na taj način dobiti najmanje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana