Prodaja bijeljinske “Šećerane” propala zbog oglasa

Milijana Latinović
Prodaja bijeljinske “Šećerane” propala zbog oglasa

BANjALUKA - Sud je zbog zakonskih začkoljica poništio oglas o prodaji bijeljinske Fabrike šećera u stečaju i raspisao novi, a jedinom kupcu na posljednjoj licitaciji, firmi “NSG Rent” iz Zvonika, vraćen je uplaćeni depozit.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić dodavši da je sada očigledno da stečaj koji traje već pet godina ipak neće biti okončan do kraja ove godine kako se očekivalo.

- Iako je Odbor povjerilaca na posljednjoj sjednici utvrdio da je ponuda zvorničke firme “NSG Rent” koja je ponudila tri miliona za “Šećeranu” i uplatila depozit 50.000 maraka validna, stečajni sudija je poništio taj oglas o prodaji, jer je u njemu stajalo da se prodaje stečajni dužnik kao pravno lice. S obzirom na to da se to kosi sa zakonskim propisima, oglas je raspisan ponovo te je navedeno da se prodaje imovina stečajnog dužnika - pojasnio je Matić. 

Dodao je da je novi rok za dostavljanje ponuda i uplatu depozita 18. decembar te da će pristigle ponude Odbor povjerilaca razmatrati na sjednici koja je zakazana za 21. decembar. Kako je navedeno u oglasu, kupac je lice koje ponudi najveći iznos.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni s njim nije sklopljen posao. Na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je i firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona maraka. “Šećeranu” je lani namjeravala da kupi i fočanska kompanija “Pavgord” ponudivši tada pet miliona za ovo propalo preduzeće, ali je ta ponuda odbijena. Međutim “Pavgord” je ove godine ponovo ušao u igru i otkupio sva potraživanja radnika, nekoliko preduzeća iz Srbije i Poreske uprave RS i na taj način postao većinski povjerilac sa 64 odsto potraživanja. Iako se očekivalo da će fočanska kompanija dostaviti ponudu za kupovinu “Šećerane”, to se nije dogodilo.

Bezuspješne licitacije

Bijeljinska Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina. U stečaju je od 2015. godine. Fabrika je do sada bezuspješno prodavana na 15. licitacija, prvo po cijeni od deset miliona KM, a potom i po nešto nižoj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana