Privredna komora sudski će tražiti da preduzeća iz RS koja posluju u FBiH tamo imaju pravo na pomoć

Srna
Privredna komora sudski će tražiti da preduzeća iz RS koja posluju u FBiH tamo imaju pravo na pomoć

BANjALUKA- Advokati Privredne komore Republike Srpske pokrenuće kod nadležnog ustavnog suda osporavanje odredbe Poreske uprave FBiH prema kojoj su poslovne jedinice privrednih subjekata iz Srpske koji posluju u FBiH izostavljene iz mjera za ublažavanje negativnih posljedica virusa korona u tom entitetu, izjavio je danas predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

- Takva odluka je neustavna. Naši pravni stručnjaci će u ime tih privrednih društava pokrenuti osporavanje odluke prema kojoj je federalna Poreska uprava uvela takvo restriktivno pravo za privredna društva iz Srpske - rekao je Račić novinarima u Banjaluci tokom sastanka sa predstavnicima nekih od privrednih društava koje imaju poslovne jedinice u FBiH.

On je naveo da su se Privredna komora i ti poslovni subjekti više puta obraćali Vladi FBiH i da još nisu dobili odgovor, te da su se obraćali i Privrednoj komori FBiH koja je podržala inicijativu poslovne zajednice iz Srpske za pomoć prirednim društvima iz Srpske koja imaju poslovne jedinice u FBiH.

Račiić je naveo da u poslovnim jednicama preduzeća iz Srpske u FBiH radi oko 1.500 radnika, kao i da mnogo više firmi iz FBiH radi u Srpskoj nego obratno.
- Sve firme iz Srpske su isplatile plate radnicima koji rade u njihovim poslovnicama u FBiH i to je bio za njih veliki finansijski udarac koji će se odraziti na njihovo poslovanje - istakao je Račić.

On je rekao da ti privredni subjekti ne mogu dobiti pomoć iz Srpske, jer nisu registrovani u Poreskoj upravi Srpske, nego su te poslovne jedinice prijavljene u FBiH.

Račić je podsjetio da zbog pandemije virusa korona privreda Srpske trpi ogromnu štetu, posebno metalna, drvna, te industrija kože i obuće, ali do sada nije bilo većih otpuštanja radnika.

- U narednim mjesecima možemo očekivati povećanje štete, možda negdje preko milijarde KM, jer strana tržišta još nisu u dovoljnoj mjeri pokrenula proizvodnja gdje bi mogli plasirati naše proizvode - naveo je Račić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana