Prirodni resursi nadohvat ruke kroz platformu „Biznis Srpske“

Milijana Latinović
Prirodni resursi nadohvat ruke kroz platformu „Biznis Srpske“

BANjALUKA - Prirodni resursi u oblasti poljoprivrede, energetike, industrije, turizma i zdravstva kojima raspolaže Republika Srpska predstavljeni su na internet platformi “Biznis Srpske” s ciljem jačeg povezivanja lokalnih zajednica i investitora, kako domaćih tako i inostranih.

Nova platforma, koja je dostupna na srpskom, engleskom, njemačkom i ruskom jeziku, predstavlja nadogradnju postojeće stranice “Investiraj u RS”, na kojoj su potencijalnim investitorima dostupni i zakoni te sve informacije u vezi sa registracijom preduzeća.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da Vlada i na ovaj način poziva “velike igrače” iz Evrope da dođu i iskoriste potencijale Republike Srpske na obostranu korist.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je osnivanje ove platforme značajan iskorak u privlačenju investitora.

- Privrednici imaju mogućnost da predstave svoje proizvode potpuno besplatno, a lokalne zajednice da istaknu resurse u kojima vide mogućnost razvoja. Ova platforma na neki način predstavlja sponu između lokalnih zajednica i investitora - istakao je Račić za “Glas Srpske”, naglasivši da će uz svaki proizvod predstavljen na stranici biti dostupna prateća dokumentacija prevedena na nekoliko jezika. Dodao je da je to posebno značajno za mala privredna društva, koja do sada nisu mogla sama da obezbijede promociju na domaćem, a ni na inostranom tržištu.

- Resursi banjalučke regije ogledaju se u prerađivačkoj, metalskoj i drvnoj industriji. Te potencijale treba promovisati i u tome tražiti razvojnu šansu. Očekujemo podršku u inoviranju tehnologija, jer samo tako možemo očekivati dobre rezultate - kazao je Račić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je da je svaka promocija potencijala lokalnih zajednica u Srpskoj veoma važna alatka za privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta.

- Predstavljanje prirodnih resursa naših opština i gradova na onlajn platformi je korak dalje ka unapređenju i razvoju privrede. Zahvaljujući platformi investitori će na jednom mjestu moći pronaći podatke o lokalnim zajednicama - rekao je Ćosić i dodao da na taj način opštine mogu da razmjenjuju iskustva i projekte. On je istakao da je to prilika i za domaće investitore.

- Smatram da nedovoljno koristimo domaće potencijale, jer mnogi naši privrednici bi željeli da investiraju i u drugim opštinama, a osim inostranog kapitala i domaća akumulacija za investiranje je veoma bitna - zaključio je Ćosić.

Pravci razvoja

Radovan Višković je najavio da će krajem marta u Administrativnom centru Vlade RS biti organizovan sastanak o poziciji privrede i pravcima daljeg razvoja sa stotinak učesnika sa oba javna univerziteta, najvećim privrednicima iz Srpske i predstavnicama potrebnih institucija. Osim toga, dodao je, potencijali Srpske trebalo bi da budu predstavljeni i na međunarodnoj konferenciji koja bi trebalo da bude održana 4. septembra u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana