Prikupili 4,3 miliona KM za stare dugove opštine Bileća

Milijana Latinović
Prikupili 4,3 miliona KM za stare dugove opštine Bileća

BILEĆA - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Penzijski rezervni fond (PREF) kupili su obveznice koje je opština Bileća emitovala na Banjalučkoj berzi, čime je u rekordnom roku obezbijeđeno 4,3 miliona maraka za stare dugove ove lokalne zajednice.

Ispričao je to za “Glas Srpske” načelnik Bileće Veselin Vujović, dodavši da je emisija počela 25. jula i završena 14. avgusta, prije službenog roka od trideset dana.

- To je riješeno u veoma kratkom roku zahvaljujući IRB-u i PREF-u i već danas očekujem da će novac biti prebačen za dug koji imamo prema Poreskoj upravi RS. Oko 100.000 maraka ostaće za neke kapitalne investicije. Ovo će nam svakako pomoći da prodišemo i da u narednom periodu opština lakše funkcioniše - kazao je Vujović.

Izmirenjem dospjelih obaveza, dodao je, u velikoj mjeri će smanjiti troškove, što će, ističe Vujović, vjerovatno dovesti do pozitivnog finansijskog rezultata, s obzirom na to da su prethodna dva završna računa ove lokalne zajednice pokazivala deficit.

Ova emisija je ujedno i prvo zaduživanje Bileće na Banjalučkoj berzi. Emitovano je 43.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 maraka.

- Obveznice ćemo otplaćivati deset godina po kamatnoj stopi od 4,2 odsto na godišnjem nivou. Bilo nam je najvažnije da izmirimo dug prema Poreskoj upravi, a sa druge strane razvučemo period otplate. Drugačije se nije moglo - rekao je Vujović.

U prvoj godini, u 12 mjesečnih rata otplaćivaće samo kamatu, a nakon toga slijedi otplata glavnice i kamata u jednakim mjesečnim anuitetima.

Vujović je podsjetio i na prekobrojnu opštinsku administraciju, čije se plate i doprinosi finansiraju iz lokalne kase.

- Kada sam došao na mjesto načelnika, zatekao sam 287 zaposlenih. U međuvremenu je taj broj smanjen za dvadesetak, ali je to i dalje predugačak spisak. Nemamo odakle sve to da servisiramo, zbog čega kasne plate pola godine. Bez obzira na razumijevanje zaposlenih, svjestan sam da ljudi moraju od nečega da žive i da im plate moraju biti isplaćene - rekao je Vujović.

Obaveze

Veselin Vujović je ispričao da dugovi Bileće dostižu oko 20 miliona maraka. Osim prema Poreskoj upravi, neizmirene obaveze u iznosu od oko tri miliona maraka ova lokalna zajednica ima i prema “Hidroelektranama na Trebišnjici” (HET). Osim toga, i dug prema dobavljačima težak je nekoliko miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana