Prevoznici i dalje u redovima na granici

Miloš Vasiljević
Prevoznici i dalje u redovima na granici

BANjALUKA - Novi Zakon o carinskoj politici BiH u primjeni je već sedam dana, ali još nije donio očekivane olakšice pa su na granici i dalje gužve, a nisu nestali ni administrativni problemi.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Nikola Grbić te dodao da ipak smatra da je potrebno vrijeme i da će novi propisi ubrzati procedure na carinskim terminalima.

- Primjena je počela, ali je potrebno još neko vrijeme da se prednosti osjete. I sada su na graničnim prelazima velike kolone i čekanje, a radnici koji su zaduženi za primjenu ovog propisa obučavaju se u hodu - kazao je Grbić. Dodao je da očekuje da će za 10 do 15 dana ovi problemi biti prevaziđeni.

Primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH znači da je na snazi novi kompjuterizovani provoz (NCTS UIO), a načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević kaže za “Glas Srpske” da novi zakon donosi prednosti u bržem obavljanju provoznih procedura na granicama. Osim toga, biće omogućeno jednostavnije sprovođenje i brže okončanje postupka provoza, smanjenje troškova, zaduženje i razduženje garancija za proceduru provoza u stvarnom vremenu, te automatizaciju poslovnih procesa.

- Nakon godinu dana rada na nacionalnom nivou, NCTS UIO će se koristiti na carinskom području kojem pripadaju države EU, EFTA, te Velika Britanija, Srbija, Turska, Sjeverna Makedonija, pa će od tog momenta i benefiti biti značajniji - rekao je Kovačević.

Dodao je da će biti kompjuterski povezane države članice Konvencije, što će značiti brže, jeftinije, sigurnije i jednostavnije kretanje robe, a time i ubrzanje prometa na granici, jednostavnije sprovođenje i brže okončanje postupka provoza.

Osim toga, pojašnjava, doći će do smanjenja broja carinskih barijera između privrednika i trgovinskih partnera u državama EU, te smanjenja troškova prevoza robe u spoljnotrgovinskoj razmjeni i bolje iskorišćenosti prevoznih sredstava.

- Postupak provoza, koji se do prije par dana provodio u papirnom obliku, zaustavljanjem vozila na granicama, podnošenjem provoznih carinskih prijava u papirnom obliku, sada je zamijenjen na način da se provozne carinske prijave podnose isključivo elektronski i ovjerene su novim digitalnim kvalifikovanim pečatom - kazao je Kovačević. Prednost je, kako ističe, i to što se prijave u sistem mogu unijeti prije dolaska kamiona na granicu, pa će postupak biti mnogo kraći.

- Ovo konkretno znači da će sva lica koja kod UIO uzmu digitalni kvalifikovani potpis moći da ga koriste i u inostranstvu, jer će imati pravnu snagu - rekao je Kovačević. Dodao je da će nakon godinu primjene elektronskog provoza na nacionalnom nivou BiH moći aplicirati za punopravno članstvo u Konvenciji o provozu robe.

- Zbog toga će naše provozne carinske prijave, ovjerene digitalnim kvalifikovanim potpisom UIO, biti jednako valjane u ostalim zemljama - kazao je Kovačević.

Strogi kriterijumi

Ratko Kovačević kaže da je UIO prvo morao postati sertifikovano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH kako bi primjena novog zakona bila moguća.

- Procedura je trajala nekoliko godina, jer smo morali ispuniti stroge kriterijume koje je kontrolisala jedna kompanija iz EU, ovlašćena da to obavi. Kada smo sve uspješno završili, UIO se upisao kao ovjerilac za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa kod Ministarstva transporta i komunikacija BiH - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana