PREF kupio i akcije “Fejsbuka”

Milijana Latinović
PREF kupio i akcije “Fejsbuka”

BANjALUKA - Kupovina akcija poznatih kompanija poput “Fejsbuka”, “Berkšir Hataveja” i “Sanofi-Aventisa” već je urodila plodom jer je Penzijski rezervni fond (PREF) RS dio dividendi dobio upravo sa stranih tržišta.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić, dodavši da su dugo pravili analize i strategije i čekali povoljan trenutak za taj iskorak.

- Iskoristili smo pad cijena na stranim tržištima, uzrokovan krizom koju je generisala pandemija, te kupili hartije za koje smatramo da su dugoročno odlična investicija. Poenta je da nismo kupovali samo zbog imena već zato što smo prepoznali da emitent ima dobre performanse - rekao je Grujić, dodajući da su uz to očuvali vrijednost imovine fonda.

U skladu sa investicionom politikom i ciljevima, Grujić ističe da je PREF u prošloj godini prodavao akcije emitenata od kojih se ne ostvaruje profit i čiji emitenti ne isplaćuju dividendu, a dobijeni novac su uglavnom ulagali u obveznice od kojih ostvaruju prihode od kamata.

- Na kraju 2019. godine imovina pod upravljanjem je iznosila 232,78 miliona KM, a na kraju 2020. godine 238,79 miliona maraka, što predstavlja povećanje od 2,58 odsto - kazao je Grujić, pojasnivši da prošlogodišnja dobit PREF-a od 8,42 miliona maraka predstavlja povrat od 3,53 odsto  u odnosu na imovinu pod upravljanjem.

Grujić navodi da su za prošlogodišnji rezultat PREF-a, između ostalog, zaslužni prilivi od dividendi, obveznica i stranih ulaganja. Naime, dodao je, šest emitenata RS iz portfelja PREF-a, odnosno “Telekom Srpske” Banjaluka, “TGT” Laktaši, “Meridian” Banjaluka, “Gas Promet” Istočno Sarajevo-Pale, “Romanijaputevi” Sokolac i “Hidroelektrane na Drini”, isplatili su dividendu u ukupnom iznosu od 6,24 miliona KM.

- Ukupni prihodi Fonda iznose 11,77 miliona maraka. Od toga, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u prošloj godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite.  Trenutno je oko 40 odsto portfelja u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini, što pruža uvjerenje da ćemo i budućnosti pružiti podršku penzijskom  sistemu  Srpske - naveo je Grujić.

Društvo za upravljanje PREF-om i PREF su i lani dobili pozitivno revizorsko mišljenje kao i svih deset godina od osnivanja, a njihove finansijske izvještaje prošle godine prvi put revidirala je revizorska kuća “Ernst & Younge”.

Isplata Fondu PIO

Miloš Grujić je rekao da je Upravni odbor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine PREF-a, usvojio godišnji izvještaj  o  poslovanju PREF-a, te da je donesena odluka o isplati dobiti. Prema toj odluci, pojasnio je, Fondu PIO biće isplaćena dividenda u iznosu od 5,08 miliona KM, što je gotovo isti iznos kao i prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana