Predah od vožnje tek dogodine

 Milijana Latinović
Predah od vožnje tek dogodine

BANjALUKA - Vozači u Srpskoj i dalje voze domaćim dionicama autoputa bez predaha, jer ni godinama nakon što su dodijeljene koncesije nisu izgrađena mjesta za odmor, a po svemu sudeći prvo će svjetlo dana ugledati odmorište “Lužani” na relaciji Banjaluka – Gradiška, čija bi gradnja trebalo da počne na proljeće.

Koncesija za izgradnju odmorišta “Lužani” dodijeljena je 2018. godine kompaniji “Super petrol”, a rok za izgradnju bio je tri godine.

Menadžer prodaje u kompaniji “Super petrol” Saša Ćejić rekao je za “Glas Srpske” da su u međuvremenu potpisali i aneks ugovora te da vjeruje da će do kraja iduće godine odmorište biti na raspolaganju vozačima.

- Iza nas je mnogo posla. Doveli smo struju, vodu i rasvjetu do lokacije. Prije nekoliko dana stigla je i upotrebna dozvola za trafo-stanicu, odobreni su lokacijski uslovi, spreman projekat, još čekamo građevinsku dozvolu - ispričao je Ćejić.

Naglasio je da su do sada obezbijedili veliki dio opreme, kupili cisterne i samo čekaju građevinsku dozvolu.

- Čim dobijemo dozvolu i vremenski uslovi budu pogodni počećemo izgradnju, najkasnije na proljeće - kazao je Ćejić.

Lokacija na kojoj će niknuti odmorište “Lužani” smještena je između dvije petlje, prve koja povezuje autoput sa magistralnim putem i druge koja povezuje autoput sa regionalnim putem.

Prema planu investitora vozači će na autoputu Banjaluka - Gradiška, dužine 32 kilometra, u mjestu Lužani s obje strane imati prostor za predah. Planirano je da s obje strane autoputa budu izgrađene benzinske stanice, restorani, zatim punjači za električna vozila, auto-praonice, parkinzi te sadržaji za djecu.

Za korišćenje koncesije, koja se dodjeljuje na period od 30 godina, koncesionar se obavezao da će plaćati koncesionu naknadu. Ona se sastoji od jednokratne naknade za ustupljeno pravo korišćenja u iznosu od 134.473 KM i naknade u iznosu od dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

Na izgradnju mjesta za odmor čekaju još i oni koji putuju autoputem “9. januar” od Banjaluke do Doboja. Naime, koncesija za izgradnju odmorišta “Brkića voda”, na području Dervente, dodijeljena je preduzeću “Brčko gas” polovinom 2019. godine, međutim odmorište još nije izgrađeno. U toj firmi juče nismo uspjeli dobiti komentar dokle se stiglo sa ovom investicijom.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Autoputevi RS” Slobodan Stanarević rekao je “Glasu” da očekuje da će izgradnja “Lužana” početi veoma brzo.

- Mi nismo dali saglasnost firmi “Brčko gas” za produženje ugovora jer nisu pokazivali nikakvu želju i volju da završe posao, a tu je sve bilo spremno za gradnju, ali su dobili saglasnost od Ministarstva saobraćaja i veza RS pa su njima obećali da će u idućoj godini i oni započeti gradnju. Sa druge strane postoji opravdanje za lokaciju u Lužanima, jer “Autoputevi” tamo nisu bili doveli vodu - pojasnio je Stanarević i dodao da odmorišta nedostaju da bi usluga autoputeva bila potpuna.

Kazao je i da ovom preduzeću stižu pritužbe građana jer nema ni benzinske stanice ni mjesta za odmor na autoputevima.

“Vrbas”

Slobodan Stanarević je ispričao da je jedna kompanija zainteresovana da gradi odmorište “Vrbas” na lokaciji između Prnjavora i Laktaša.

- U toku su pregovori sa Vladom Srpske pa ćemo vidjeti šta će od toga biti - rekao je Stanarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana