"Kovid" mjere ostavljaju prazne skele

Milijana Latinović
"Kovid" mjere ostavljaju prazne skele

BANjALUKA - Uprkos brojnim problemima koje je donijela pandemija iskorišćenost detašmana u ovoj godini je 76 odsto, a najveći izazov za domaća privredna društva koja posluju na gradilištima u Njemačkoj za predstojeću sezonu jeste kako obezbijediti dovoljan broj zaposlenih s obzirom na to da na skele mogu radnici iz BiH samo ako su vakcinisani ili da se testiraju svakodnevno.

Ukupan kontingent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Srpskoj pripada 666, odnosno jedna trećina. Detašmane za izvođenje građevinskih radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2021/2022. godini  dobila su 32 privredna društva iz Srpske.

Vlasnik i direktor firme "Monting montaža" iz Bijeljine Spasoje Albijanić rekao je za "Glas" da je u proteklom periodu bilo poteškoća u vezi sa vizama, ali su uz podršku Privredne komore RS i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH te probleme prevazišli.

- Ključni problem sada je to što je Njemačka uvela mjere da na njenim gradilištima mogu raditi stranci samo ako su vakcinisani protiv virusa korona ili da se svaki dan testiraju u zdravstvenim ustanovama, što ne važi za njihove državljane. To nam je dodatni problem, jer mnogi ne žele da prime vakcinu - istakao je Albijanić, dodavši da generalno muku muče sa nedostatkom radne snage. On naglašava da posla na gradilištima u Njemačkoj ima dosta.

Da svaki dan nosi nove izazove saglasan je i tehnički direktor u banjalučkom preduzeću "Vranica" Nenad Stanišljević koji ističe da je korona donijela probleme u poslovanju, ali da nekako uspijevaju da se izbore sa svime.

- Najave su da će vakcinacija biti obavezna. Svi dijelimo iste probleme. Bilo je teško kada ambasada nije radila zbog viza, mi smo se snašli i nismo prekidali, ali je bilo preduzeća koja su odustala - rekao je Stanišljević.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Privredne komore RS Mile Petrović rekao je za "Glas Srpske" da je iskorišćenost detašmana u detašmanskoj 2019/2020. godini iznosila 78 odsto, a u 2020/2021. godini 76 odsto za cijelu BiH.

- Poslovanje naših privrednih društava u Njemačkoj u protekle dvije godine bilo je dosta otežano. Naime, najviše problema bilo je u vezi sa viziranjem radnika. U jednom trenutku je Ambasada Njemačke potpuno stala sa radom i tada smo mi kao grupacija detaširanih privrednih društava pokrenuli inicijativu da se onima kojima je isteklo vrijeme za viziranje produže radne dozvole kako bi poslovi bili na vrijeme završeni i to je uvaženo - istakao je Petrović.

Kaže da uprkos nedostatku građevinskog materijala na tržištu, naše firme nisu imale problema sa snabdijevanjem.

- Najvažnije je da se ustabili način dobijanja građevinskih dozvola, da ljudi mogu da idu na gradilišta i da rade. Ukoliko ne bude tako, trpjeće štetu i plaćati penale njemačkom investitoru - rekao je Petrović.

Vrijednost radova

Prema podacima Agencije za statistiku BiH vrijednost izvršenih radova građevinskih firmi iz BiH u inostranstvu za tri kvartala ove godine iznosila je 111,16 miliona KM i veća je za 4,4 odsto nego u istom periodu lani. Od ukupne vrijednosti izvršenih radova 37 odsto odnosi se na objekte visokogradnje, a 63 odsto na objekte niskogradnje.

Statistika pokazuje da je od ukupno izvršenih građevinskih radova u inostranstvu najviše bilo u Hrvatskoj 26,3 odsto, zatim u Srbiji 21,6 odsto, Njemačkoj 17,4 odsto, te Švedskoj 16,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana