“Prebijeno” 31,26 miliona maraka

Milijana Latinović
“Prebijeno” 31,26 miliona maraka

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj prebili su u prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji 31,26 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Prema preliminarnim podacima objavljenim na Banjalučkoj berzi obaveze i potraživanja kompenzovalo je 678 učesnika.

- Učesnici imaju šansu da do sutra do 15 časova isprave preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 19. februara. Nakon ispravke, učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

U prvoj rundi prebijanja duga učestvovala je i opština Brod, a načelnik Ilija Jovičić kaže za “Glas Srpske” da ovakav način rješavanja dugovanja mnogo znači lokalnim zajednicama u Srpskoj.

- Mi smo ovaj put kompenzovali 293.000 maraka, a taj iznos uglavnom se odnosio na dugovanja za doprinose, električnu energiju i dijelom za komunalne usluge. Sigurno ćemo do kraja godine na ovaj način izmiriti još oko 600.000 KM - istakao je Jovičić.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić kaže da je ova opština i do sada učestvovala na multilateralnim kompenzacijama te da je u proteklom periodu na taj način uspjela da izmiri obaveze za doprinose.

- Prijavili smo sada sve svoje obaveze i potraživanja, međutim problem je što većina onih koji nama duguju ne prijavljuju svoja potraživanja i tu nastaje problem jer se ne može dug izmiriti. Još nisam dobio izvještaj pa vam ne mogu reći koji iznos smo uspjeli riješiti na ovoj kompenzaciji - rekao je Adžić.

Šansu za prebijanje dijela obaveza koje se odnose na poreze i doprinose iskoristila je i Univerzitetska bolnica Foča.

- Prijavili smo oko 300.000 KM za poreze i doprinose, dok je Kazneno-popravni zavod Foča prijavio svoje obaveze prema nama u iznosu od 95.000 KM, tako da smo taj iznos uspjeli naplatiti od njih i platiti dio obaveza za poreze i doprinose. Mislim da je ovaj sistem veoma dobar i svakako ćemo učestvovati i na narednim kompenzacijama - rekla je pomoćnica direktora bolnice za ekonomska pitanja Rajka Vuksanović.

U Privrednoj komori RS, koja je bila inicijator pokretanja ovog sistema smanjenja duga, ranije su istakli da je multilateralna kompenzacija djelimično smanjila nelikvidnost kao gorući problem privrede.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.

  Kompenzacije

U 11 prethodnih kompenzacija u Republici Srpskoj kompenzovano je oko 640 miliona maraka. U ovoj godini planirano je još pet multilateralnih kompenzacija i to u aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana