“Prebijeno” 16,63 miliona KM

Milijana Latinović
“Prebijeno” 16,63 miliona KM

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj kompenzovali su 16,63 miliona maraka obaveza i potraživanja na petoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovao je 571 učesnik. Najviše novca ove godine prebijeno je u drugoj multilateralnoj kompenzaciji koja je održana u aprilu. Privrednici i javni sektor tada su kompenzovali duplo veći iznos obaveza i potraživanja u odnosu na oktobarsku kompenzaciju. Do kraja godine privrednicima i institucijama biće na raspolaganju još jedna multilateralna kompenzacija koja je zakazana za decembar.

Šansu za smanjenje dugova posredstvom Banjalučke berze ove sedmice je prepoznala Područna privredna komora Doboj, koja je do sada učestvovala u svim rundama “prebijanja” dugova.

- Ovo je veoma koristan vid za smanjenje unutrašnjeg duga. Ovaj put uspjeli smo kompenzovati oko 6.000 maraka. Putem multilateralne kompenzacije uspijevamo da izmirimo određene obaveze prema Republici, jer samo na ovaj način možemo “natjerati” pojedina preduzeća da plate članarinu - rekao je za “Glas Srpske” direktor Područne privredne komore Doboj Srećko Stojaković.

Na jednoj od prethodnih multilateralnih kompenzacija obaveze i potraživanja putem Banjalučke berze izmirila je Fabrika obuće “Sanino” iz Dervente. Iako u kompenzacijama vide dobru priliku za ispunjavanje zaostalih obaveza, za ovu oktobarsku nisu uspjeli da obezbijede potrebnu dokumentaciju.

- U junu smo kompenzovali 51.770 maraka. Do kraja godine ostala je još jedna kompenzacija i nju ćemo sigurno iskoristiti. Naše kompenzacije se uglavnom odnose na one za bolovanja sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS - rekao je vlasnik i direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana