Prebijaju čak i stotinak maraka

Milijana Latinović
Prebijaju čak i stotinak maraka

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor kompenzovali su 12,34 miliona maraka obaveza i potraživanja na četvrtoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji, što je za oko milion maraka više u odnosu na treću rundu koja je održana u junu.

Prema preliminarnom izvještaju objavljenom na internet stranici Banjalučke berze, u kompenzaciji koja je sprovedena 16. avgusta obaveze i potraživanja kompenzovalo je 440 učesnika, koji do sutra do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje.

Nakon isteka roka za ispravke, navode u berzi, učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji.

Izvještaji Banjalučke berze pokazuju da je iz kompenzacije u kompenzaciju broj učesnika gotovo isti. Oni koji se redovno prijavljuju kažu da kompenzujući i najmanji iznos smanjuju dugove i povećavaju likvidnost.

Iako je iznos koji su uspjeli kompenzovati sitan, u bijeljinskoj poljoprivrednoj apoteci “Agro rumiks” kažu da učestvuju na svakoj kompenzaciji.

- Redovno se prijavljujemo. Iako su iznosi mali, korisno je u svakom slučaju. Ovoga puta smo kompenzovali stotinak maraka - rekli su u ovom preduzeću.

S obzirom na to da imaju mogućnost dobrovoljnog učešća, prijavljuju se i preduzeća iz FBiH.

Jedno od njih je i “Elektro centar” iz Čitluka, preduzeće koje se bavi prodajom elektromaterijala, a izvršni direktor u toj firmi Anka Marinčić rekla je za “Glas Srpske” da na ovaj način uspijevaju da kompenzuju obaveze i potraživanja sa dobavljačima.

- Nije to neki veliki iznos, ali je dobro i to kada se završi. Kompenzovali smo ovaj put 2.546 maraka i zadovoljni smo što postoji ovakva mogućnost - rekla je Marinčićeva naglasivši da ovo nije prvi put da učestvuju, već koriste svaku multilateralnu kompenzaciju od kada je data mogućnost firmama iz FBiH da učestvuju.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Najbolji rezultat postignut je 2017. godine, kada su se privrednici i javni sektor rasteretili za nešto više od 195 miliona, dok je najlošiji rezultat ostvaren lani kada je prebijeno 94,5 miliona KM.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore Republike Srpske.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana