Potražnja za motociklima nadmašila sva očekivanja

Jana Kezić
Potražnja za motociklima nadmašila sva očekivanja

BANjALUKA - Da pomama za motociklima, uključujući i mopede, bicikle i slična vozila sa pomoćnim motorom, ne jenjava, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je za pet mjeseci ove godine uvoz ovih prevoznih sredstava bio veći za više od 6,3 miliona maraka nego u istom periodu lani.

U UIO su za “Glas Srpske” istakli da je od januara do kraja maja ovih prevoznih sredstava uvezeno u vrijednosti većoj od 15,9 miliona maraka, dok je u istom periodu lani ovih vozila uvezeno u vrijednosti nešto većoj od 9,6 miliona maraka.

Tokom ove godine BiH je najviše uvezla motocikala sa klipnim motorom, čija zapremina cilindra nije veće od 50 kubnih centimetara i to u vrijednosti većoj od 1,4 miliona maraka.

Trgovci širom Srpske zadovoljno trljaju ruke, jer je prodaja motocikala doživjela pravi “bum” i nadmašila sva očekivanja.

Vlasnik radnje “Moto Shop 7” iz Banjaluke Bojan Majkić kaže da posao cvjeta i objašnjava da ne rade sa jeftinim motociklima, jer su zastupnici i prodavci za japanskog proizvođač “Jamahu”.

- Ove godine smo zaista uvezli, ali i prodali veliki broj dvotočkaša. Međutim, problem je što kod dobavljača nema onoliko koliko potražujemo. Da ih imamo još, i prodaja bi bila veća - kazao je Majkić za “Glas”. Ispričao je da je posao u protekle dvije godine bio podbacio, ali se sada sve vraća u normalu.

- Cijene motocikala, rezervnih dijelova, ali i opreme su do sada dva puta korigovane. To se nikada nije dešavalo otkad radimo za “Jamahu”, a to je već 12 godina. U februaru smo dobili cjenovnik, a onda su nam u aprilu dostavili novi sa poskupljenjem do osam odsto. Zbog svega toga smo i mi bili primorani da podignemo cijene - rekao je Majkić.

Objasnio je da najjeftiniji motocikl kod njih košta oko 7.000 maraka, te da se najviše kupuju skuteri do 300 kubika.

- Mislim da će do kraja godine morati doći do novih korekcija cijena motocikala, jer su nam najavili ponovo poskupljenje za neku opremu koja dolazi iz Japana - kazao je Majkić.

I u prodavnici “Guavera BH - CFMOTO” iz Banjaluke kažu da konstantno bilježe rast prodaje motocikala.

- Posljednjih nekoliko godina potražnja je zaista povećana i konstantno raste, a ljudi za motocikle najčešće odvajaju od 8.000 do 15.000 maraka - kazali su u ovoj radnji. Dodali su da i cijene konstantno rastu, zbog povećanih troškova prevoza, povećanja kursa dolara, ali i poskupljenja sirovina.

- Motocikli su u odnosu na prošlu godinu skuplji do 10 odsto, ali to ne utiče na prodaju - zaključuju u ovoj prodavnici, dodajući da motocikle podjednako kupuje kako mlađa, tako i starija populacija.

Bicikl

U Sportskom centru “Kapriolo” u Banjaluci za “Glas Srpske” kažu da je sa pojavom pandemije virusa korona porasla i potražnja za biciklima.

- Bicikli se traže više nego inače, s tim da su u međuvremenu, zbog osnovnih lanaca snabdijevanja koji su poremećeni, cijene otišle gore za oko deset odsto - kazali su ovoj radnji, dodajući da na tržištu prođe onaj ko ima dobru cijenu i kvalitet. Objašnjavaju da kupci uzimaju različite modele u zavisnosti od toga za šta im treba, a za prosječan bicikl, koji se koristi za prevoz po gradu, spremni su da izdvoje u prosjeku 500 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana