Potpisan ugovor o koncesiji: Solarna elektrana "Trebinje jedan" na mreži do 2022.

Srna
Potpisan ugovor o koncesiji: Solarna elektrana "Trebinje jedan" na mreži do 2022.

TREBINjE - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Republike Srpske Luka Petrović potpisali su danas ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane "Trebinje jedan" na području Trebinja snage 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti 100.750.000 KM.

Đokić je rekao novinarima nakon potpisivanja da je Vlada Republike Srpske na osnovu prethodno sprovedenog postupka u skladu sa zakonom o koncesijama donijela odluku i dodijelila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja.

On je dodao da je Ministarstvo sačinilo strategiju razvoja energetike u Srpskoj kojom je planirano da se u Republici Srpskoj do 2035. godine izgradi mnoštvo energetskih objekata, a jedan od njih je ova solarna elektrana u Trebinju.

Đokić je naveo da je planirano da elektrana bude na mreži do 2022. godine, te ocijenio da je na ovaj način Vlada Republike Srpske dala izuzetan doprinos i podršku razvoju Trebinja.

- Elektrana će od trenutka kada bude na mreži konstantno ostvarivati prihode, a od dijela prihoda će biti plaćena i koncesiona naknada, od koje će 500.000 KM ići u budžet grada Trebinja sve vrijeme koliko će elektrana raditi - rekao je Đokić.

On je dodao da je ovaj koncesioni ugovor zaključen na period od 50 godina, što znači da će 50 godina Trebinje imati konstantne prihode od rada ove elektrane, a pet miliona KM će ići u budžet Republike Srpske.

Đokić je napomenuo da će u periodu izgradnje elektrane biti angažovan veliki broj radnika sa ovog područja.

On je istakao da se na ovaj način krajnje odgovorno i ozbiljno pokazuje da se radi na realizaciji projekata od značaja za Republiku Srpsku.

- To pokazuje visok nivo odgovornosti vlasti Republike Srpske prema građanima i svakom području Republike, posebno prema području Hercegovine, gdje je pored ove solarne elektrane u planu da se grade i drugi energetski objekti, a neki od njih su već u toku, kao što je Hidroelektrana "Dabar" - rekao je Đokić.

On je naveo da se očekuje da se u narednim danima završe sve administrativne radnje i da oko 1. novembra počne izgradnja vjetroelektrane "Grebak" kod Nevesinja.

- To je takođe nova investicija od nekih 80 miliona evra, od koje će nakon što se elektrana izgradi, direktnu korist imati opština Nevesinje, negdje oko milion KM koncesione naknade na godišnjem nivou - rekao je Đokić.

On je dodao da to pokazuje da se ulažu veliki napori u podršku razvoja hercegovačkih opština.

- Skoro svaka opština Hercegovine će imati ili već ima neki od energetskih objekata koji će biti solidan i važan izvor prihoda za njihovo funkcionisanje - istakao je Đokić.

Petrović je rekao novinarima da je ovo preduzeće isključivo opredijeljeno da gradi nove objekte iz obnovljivih izvora, a solarna elektrana "Trebinje jedan" je jedan od tih objekata, ističući da je ovo peti značajan projekat ERS-a i Vlade Republike Srpske u obnovljivim izvorima.

- Ova elektrana će imati velike benefite i po elektroenergetski sistem, proizvodiće godišnje 100 gigavat-časova električne energije. Solarna elektrana će zapošljavati određen broj ljudi jer će morati da se napravi sistem održavanja budući da je njena površina više od 120 hektara na Zubačkom platou - rekao je Petrović.

On je napomenuo da je urađeno mnogo posla prije potpisivanja koncesionog ugovora, a sada slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, lokacijskih uslova i nakon toga dobijanje građevinske dozvole.

- Uradili smo i ekološki elaborat i imamo studiju uticaja na životnu sredinu. Očekivati je da u narednih šest mjeseci dobijemo građevinsku dozvolu i izradimo model za izgradnju kompletne solarne elektrane, a to znači izgradnja i finansiranje ove solarne elektrane - rekao je Petrović.

On je istakao da je velika čast da Republika Srpska iznjedri ovakav projekat.

- Jedini i prvi ćemo biti na Balkanu koji smo spremili ovakav obim solarne elektrane i to nam je na ponos i čast - rekao je Petrović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana