Potapaju nas jeftina inostrana vina

Milijana Latinović
Potapaju nas jeftina inostrana vina

BANjALUKA - Iako u podrumima širom BiH nastaju vrhunska alkoholna pića od grožđa koja očaravaju nepca širom svijeta, na domaćem tržištu i dalje dominiraju uvozni proizvodi, što potvrđuje podatak da je za deset mjeseci ove godine uvezeno vino vrijedno 27,14 miliona maraka, dok je izvoz tog pića težak svega 5,72 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja oktobra ove godine na domaće tržište stiglo je 6,75 miliona litara vina i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. U istom periodu BiH je na inostrana tržišta plasirala skoro tri miliona litara domaćeg vina, mahom u Hrvatsku. 

Vinari u Srpskoj ne kriju ogorčenje zbog ovakve situacije na domaćem tržištu i upozoravaju da je, s obzirom na uvezenu količinu i vrijednost, očigledno da građani BiH piju nekvalitetna, jeftina vina iz uvoza.

Vlasnik čelinačke vinarije “Jungić” Željko Jungić kaže za “Glas Srpske” da bi domaći proizvođači već drugog dana propali kada bi vrhunska vina koja proizvode prodavali po tako niskim cijenama.

- Podaci o količini i vrijednosti uvezenog vina govore da se litar tog pića prodaje po cijeni od oko četiri marke na našem tržištu. Za toliko novca ne možete kupiti iole dobro vino. To i jeste najveći problem domaćih vinarija, koje od izuzetno kvalitetne sirovine mogu proizvesti vrhunska vina koja se ne mogu prodavati po tako niskim cijenama. Tu nastaje problem plasmana na domaćem tržištu - rekao je Jungić.

Dodao je da izvoz vina iz BiH nije na zadovoljavajućem nivou, te da komplikovane administrativne procedure koče plasman kvalitetnih domaćih proizvoda na inostrano tržište.

- Naše privredne komore i konzularna predstavništva trebalo bi da jačaju veze i olakšaju proizvođačima da osvajaju nova tržišta - dodao je Jungić istakavši da vinarija “Jungić” godišnje proizvede skoro 60.000 litara vina, te da manju količinu plasira u Srbiju i Austriju. 

Vlasnik trebinjskog vinskog podruma “Popovac” Stevo Popovac kaže da domaće tržište nije dovoljno zaštićeno te da je nelojalna konkurencija najveći problem domaćih vinara. 

- Da bismo mi izvezli naše vino u inostranstvo, moramo proći rigorozne kontrole, dok na naše tržište uvozi ko šta hoće. Vina iz uvoza se prodaju po veoma niskim cijenama i mi s njima gubimo tržišnu utakmicu - rekao je Popovac. 
 

Zemlje u koje je BiH izvezla najviše vina


Zemlja      Količina           Vrijednost 
                   (litar)                 (u KM)

Hrvatska      2.378. 838           3.482.474
Srbija          324.129                646.049
Njemačka       88.213                428.729
Kina              57.073                 294.417
SAD              24.960                 288.539            

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana