"Poslovne novine": Kriterijume tri projekta zadovoljavaju 32 kompanije iz Srpske i 75 iz FBiH

Srna
"Poslovne novine": Kriterijume tri projekta zadovoljavaju 32 kompanije iz Srpske i 75 iz FBiH

SARAJEVO - Kriterijume tri projekta koja sprovodi magazin "Poslovne novine", pod nazivom – "100 najvećih", "Pouzdanost" i "Brzorastuće kompanije" zadovoljavaju 32 kompanije iz Republike Srpske i 75 iz FBiH.

Kriterijume jednog od tri projekta u BiH zadovoljava 7.307 kompanija.

- Svi projekti realizuju se u skladu sa svjetskim standardima i krajnji rezultati na najbolji način prikazuju koje su to naše najveće kompanije, ali i otkrivaju one koje bilježe brzi rast ili imaju odličan bonitet - ističu iz "Poslovnih novina".

Kada je riječ o Republici Srpskoj, sve kriterijume zadovoljilo je šest kompanija iz Banjaluke – "Elnos BL", "Crvena jabuka", "Lanako", "Konekta inženjering", "Bravo sistems" i "Drvo prodeks", a iz Bijeljine – "Sport vižn", "CSP", "MB Johovac komerc" i "VS komerc", saopšteno je iz ovog magazina.

Iz Dervente, Prnjavora i Gradiške po tri firme zadovoljavaju sve kriterijume, iz Laktaša i Ugljevika po dvije, a po jedna kompanija iz Kozarske Dubice, Srpca, Broda, Kotor Varoša, Rogatice, Prijedora, Modriče, Teslića i Doboja.

Rang-liste "100 najvećih" kreiraju se u tri kategorije - male, srednje i velike kompanije, te prema četiri parametra - dobit, prihod, izvoz i investicije gotovinskog toka, dok projekat "Brzorastuće kompanije" rangira kompanije koje minimalno tri godine u kontinuitetu bilježe rast svih ključnih poslovnih pokazatelja, te imaju složenu godišnju stopa rasta veću od 10 odsto.

Na projektu "Pouzdanost" izlistane su kompanije koje, između ostalog, posluju transparentno i odgovorno, nemaju blokadu računa čak ni u periodu jednog dana, bilježe rast, ali imaju odličnu likvidnost i solventnost.

U proces selekcije uvrštene su 33.092 kompanije, odnosno sve one firme koje su nadležnim agencijama  predale završne godišnje izvještaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana