Poskupljenjem zaslađuju gorku sezonu

Milijana Latinović
Poskupljenjem zaslađuju gorku sezonu

BANjALUKA - Uvoz meda u BiH za osam mjeseci ove godine četiri puta je veći od plasmana tog proizvoda u inostranstvo, a s obzirom na poluprazne košnice, domaći pčelari poskupljenjem pokušavaju da zaslade gorku sezonu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za osam mjeseci ove godine BiH je uvezla 245.098 kilograma meda vrijednosti 1,9 miliona maraka, dok je u istom periodu lani uvezeno 171.744 kilograma meda, vrijednosti 1,3 miliona maraka.

Podaci UIO pokazuju da je od januara do kraja avgusta ove godine BiH u inostranstvo plasirala 55.525 kilograma meda vrijednosti 1,09 miliona maraka, dok je u istom periodu 2019. godine izvezeno 9.234 kilograma meda, vrijednosti 162.947 KM.

Pčelari ističu da godinama muku muče s uvozničkim lobijima i na sve načine pokušavaju da se izbore da njihov proizvod dobije mjesto na tržištu, ali da je to gotovo nemoguće s obzirom na to da je med iz uvoza preplavio domaće tržište.

Predsjednik Udruženja pčelara “Kesten” iz Srebrenice Marko Živković rekao je za “Glas Srpske” da su proizvođačima u ovom kraju košnice prazne.

- Rijetko ko je uspio ugrabiti kilogram ili dva meda. Neizvjesna je zima pred nama, ne znamo kako ćemo sačuvati društva jer nema hrane. Imajući sve to u vidu ne čudi što je dosta meda uvezeno, ali svake godine uvoznički lobi nas guši jer na police marketa stiže nekoliko puta više tog uvoznog proizvoda čiji je kvalitet pod znakom pitanja, nego što mi uspijemo da prodamo - rekao je Živković.

Dodao je da ga nimalo ne čude najave pčelara o poskupljenju meda.

- Neminovno je da će kilogram meda poskupjeti na 20 maraka. Onaj ko ima neke zalihe možda nešto i uspije prodati i zaraditi, ostalima će ova godina biti gorka - rekao je Živković, dodavši da je kiša u vrijeme cvjetanja bagrema pomrsila planove pčelarima, pa ispaše gotovo da nije ni bilo.

Da će ponuda i potražnja i te­ kako korigovati cijenu meda saglasan je i predsjednik Skupštine Udruženja pčelara RS Obrad Ninković, koji ističe da na području Hercegovine kilogram ovog proizvoda odavno košta 18 KM.

- Sigurno je da će usljed nedostatka meda doći do poskupljenja pa je za očekivati da u Hercegovini cijena premaši 20 maraka - rekao je Ninković i dodao da je pitanje do kakvog će proizvoda iz uvoza kupci doći, jer pčelari godinama upozoravaju da se na domaće tržište uvozi patvoreni med.

Stanje na tržištu

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH najviše uvoznog meda u BiH stiže iz Hrvatske, Srbije i Holandije. Podaci pokazuju da BiH med uglavnom izvozi u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Kuvajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana