Poskupljenje sirovine kroji poziciju na tržištu

Milijana Latinović
Poskupljenje sirovine kroji poziciju na tržištu

BANjALUKA - Enormno poskupljenje sirovine zadaje probleme preduzećima u sektoru metalske i mašinske industrije, koja ne mogu da u istom procentu podignu cijene svojih proizvoda i tako zadrže poziciju na tržištu i ostvare profit.

Potvrđuju to za “Glas Srpske” privrednici koji su i u jeku pandemije virusa korona uspjeli da sačuvaju radnu snagu, pa čak i da zaposle određen broj radnika i povećaju plate.

Vlasnik i direktor firme “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub rekao je da je poslovanje veoma otežano. Uz velike napore uspjeli su, dodao je, sačuvati svih 60 zaposlenih.

- Za tonu sirovine u decembru prošle godine trebalo je izdvojiti 540 evra, a sada je već potrebno oko 1.100 evra. Riječ je o limovima, cijevima, armaturnim mrežama. Sa druge strane, mi ne možemo u tolikoj mjeri podići cijene gotovih proizvoda i tako zadržati pozicije na tržištu - kazao je Golub, podsjetivši da to preduzeće izvozi 97 odsto svojih proizvoda. Dodao je da su u prošloj godini uspjeli nekako da se izbore, ali da je ova mnogo teža.

- Imamo potraživanja iz Njemačke za velikim količinama proizvoda, ali je pitanje šta i kako ćemo uspjeti da realizujemo - rekao je Golub i naglasio da se nove cijene gotovih proizvoda teško formiraju, a kupci ih još teže prihvataju.

Da su cijene sirovine otišle u nebo potvrdio je i Nemanja Savić iz kotorvaroškog preduzeća “Sim tehnik”.

- Materijal je poskupio između 40 i 60 odsto i to predstavlja ogroman problem jer mi ne možemo svoj gotovi proizvod poskupjeti za toliko. Snalazimo se kako možemo, neke ponude prihvatamo, a neke ne. Uglavnom radimo za Njemačku - rekao je Savić i naglasio da “Sim tehnik” trenutno traži nove radnike. 

U metalskoj industriji strahuju da bi dešavanja na tržištu koja se tiču poskupljenja repromaterijala mogla ozbiljno da ugroze proizvodnju i likvidnost izvozno orijentisanih preduzeća.

Investicije

Nemanja Savić ističe da je privrednicima veoma značajna pomoć Vlade RS i Ministarstva privrede i preduzetništva.

- Četvrti put smo se prijavili na javni poziv za podršku privrednicima za investicije u vrijeme “kovida”. Očekujemo da u toku godine bude još takvih poziva. Značaj te podrške je ogroman, posebno zbog toga što je i novčani fond povećan. Ove godine planiramo kupovinu mašine koja košta milion maraka - kazao je Savić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana