Poskupljenje goriva zadalo dodatno glavobolju preduzećima: Prevoznici pred kolapsom

Jelena Stanić
Poskupljenje goriva zadalo dodatno glavobolju preduzećima: Prevoznici pred kolapsom

BANjALUKA - Prevoznicima u Srpskoj, koji se od pojave virusa korona suočavaju sa konstantnim padom prihoda, dodatni udarac zadaju i stalna poskupljenja goriva, a predstavnici preduzeća iz oblasti saobraćaja kažu da će bez pomoći nadležnih morati parkirati autobuse.

 

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić kazao je za “Glas Srpske” da rast cijena goriva prevoznici ne mogu da prate i da se nalaze pred kolapsom.

- Stanje je katastrofalno. Porasle su cijene goriva, dijelova za vozila i ostalog materijala, a tu je i odliv radne snage, koji stvara dodatni pritisak na prevoznike - kazao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”. Kako kaže, osim preduzeća za prevoz putnika skok cijena nafte pogađa i firme za teretni prevoz, koje su do sada uglavnom odolijevale izazovima koje je donijela pandemija.

Mijić je istakao da je jedini način da preduzeća opstanu dodatna pomoć Vlade Republike Srpske.

- Trebalo bi da se i ovoj grani privrede, kao što je slučaj sa industrijom tekstila, obuće i kože, umanje osnovice za obračun poreza i doprinosa, kako bismo sredstva usmjerili na povećanje plata radnicima - rekao je Mijić.

Dodao je da je za sada neizvjesno da li će biti rasta cijena karata, koji, kako je kazao, ne bi ni popravio stanje u kojem se prevoznici nalaze.

- Nikada nismo imali ovoliki pad prihoda uz skok cijena goriva. Crpimo posljednje atome snage. Imamo problem sa vraćanjem kredita koje smo dizali - istakao je Mijić dodajući da je sve teže i podići kredit, jer banke uglavnom traže dodatne zaloge.

Da za sada neće biti poskupljenja karata potvrdio je i šef saobraćaja u “Zam tursu” iz Laktaša Ranko Ćurguz, ali da ništa ne može da garantuje.

- Ako nastave rasti cijene nafte, moraćemo da podignemo i cijene karata. Zbog straha od zaraze virusom korona građani izbjegavaju autobuse i sve češće putuju ličnim automobilima, o čemu svjedoče i kolone automobila u jutarnjim časovima, kada ljudi putuju na posao - rekao je Ćurguz.

On je dodao da su opstali zahvaljujući pomoći Vlade RS, ali ako ne nastave sa podrškom, Ćurguz kaže da je povećanje cijena usluga neminovnost.

U zvorničkom preduzeću “Aroma trans” kazali su da nastoje da pridobiju nove putnike ne mijenjajući cijene usluga, ali da su poskupljenja karata izvjesna, ako se situacija ne promijeni uskoro.

- Ubijeđeni smo da će se to desiti, jer su prevoznici u Srpskoj u teškoj situaciji posljednje dvije godine. Sve je skuplje, a putnika sve manje - rekli su iz “Aroma transa”.

Akcize

Dejan Mijić kazao je da će tražiti od Savjeta ministara da se BiH odrekne određenog dijela akciza na gorivo.

- Ovo naročito važi za gradski i prigradski prevoz, jer naša vozila nikada neće izaći na autoputeve, a i mi to plaćamo kroz cijenu goriva - rekao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana