Porasle plate i broj radnika u obućarskoj industriji u Srpskoj

Milijana Latinović
Porasle plate i broj radnika u obućarskoj industriji u Srpskoj

BANjALUKA - Zaposleni u obućarskoj industriji u Republici Srpskoj imali su pune ruke posla u godini na izmaku, što je u velikoj mjeri doprinijelo povećanju plata i otvaranju novih radnih mjesta u toj branši, a poslodavci veća primanja i proširenje proizvodnje najavljuju i u idućem periodu.

Iako im je tokom cijele godine odliv radne snage bio najveći izazov, u obućarskoj industriji uspjeli su da prevaziđu sve poteškoće i dosegnu zacrtane poslovne ciljeve.

Direktor i vlasnik kotorvaroške Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić kaže za “Glas Srpske” da ovo preduzeće bilježi rast za oko 24 odsto po svim parametrima.

- Na kraju 2018. godine imali smo 800, a sada 955 radnika. Cilj nam je da u 2020. broj zaposlenih premaši 1.000 - istakao je Bubić, ocijenivši godinu veoma uspješnom.

Istakao je da se “Dermal” može pohvaliti i početkom saradnje sa partnerom iz Italije, kojem su već isporučili 20.000 pari čizama za vojsku.

- Posao je dogovoren na četiri godine, tako da u iduće tri treba da im isporučimo još 150.000 pari čizama - naglasio je Bubić i dodao da je ovo preduzeće nedavno počelo plasirati svoje modne cipele i na tržište Njemačke. Bubić je istakao i da su u godini na izmaku uspjeli da povećaju plate zaposlenima, te da bi već od marta primanja radnika u “Dermalu” trebalo da se povećavaju.

Dobra godina je i iza preduzeća “Sanino”, koje posluje u Derventi i Prnjavoru, a direktor i vlasnik te fabrike Radovan Pazurević kaže da su poslodavci u ovoj branši uz velike napore uspjeli stabilizovati proizvodnju uprkos velikom odlasku radnika.

- Proteklih nekoliko mjeseci situacija se popravila i uspjeli smo ispuniti poslovne planove i ispoštovati sve ugovore. Plate smo povećali do 17 odsto, a sigurno da ima prostora da zarade rastu i u idućem periodu - rekao je Pazurević, koji je predsjednik Područne privredne komore Doboj.

Ističe da budućnost obućarske industrije u Srpskoj nije sporna, ali da je potrebno mnogo snažnije povezati tu granu privrede i obrazovni sistem.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić ističe da je najvažnije da posla nije nedostajalo tokom 2019. godine, te da je većina poslodavaca uspjela naći način da bar donekle poveća plate radnicima.

- Povlastice Vlade RS svakako su bile vjetar u leđa poslodavcima da povećaju plate. Smatramo da to još nije dovoljno i da zarade radnika u ovoj branši treba da budu još povećane - istakao je Ružičić.

Kolektivni ugovor

Danko Ružičić kaže da potpisivanje granskog kolektivnog ugovora ostaje prioritet u 2020. godini.

- To što u novu godinu ulazimo bez ugovora, a bili smo na korak od potpisivanja, minus je i za poslodavce i za sindikat. Nadam se da ćemo sjesti za sto i to pitanje riješiti u što skorijem roku - rekao je Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana