Ponuđena cijena malina ne donosi zaradu

Milijana Latinović
Ponuđena cijena malina ne donosi zaradu

Banjaluka - Krah malinarstva u BiH je nezaustavljiv, s obzirom na to da hladnjačari ne mogu da se usaglase u vezi sa otkupnom cijenom, iako je berba u punom jeku, što zabrinjava proizvođače koji masovno dižu ruke od proizvodnje tog jagodičastog voća.

Iako je kompanija “Herbos Nature” iz Sarajeva, jedan od najvećih otkupljivača maline u BiH, juče objavila da će za sortu vilamet i miker plaćati 2,50 marke po kilogramu, ostali hladnjačari još kalkulišu sa iznosima.

- To je zagarantovana minimalna cijena ispod koje neće ići finalni obračun. Očekujemo da će i drugi otkupljivači ponuditi sličnu cijenu - istakli su u toj kompaniji i podsjetili da je i 2017. otkupna cijena maline iznosila 2,50 marke.

Suvlasnik Opšte poljoprivredne zadruge “MB Fruit” iz Bratunca Branislav Mićić istakao je da planiraju otkupiti između 400 i 500 tona maline, ali da su vremenske neprilike uništile rod, te da kiša ometa berbu.

- Vegetacija maline nije krenula na vrijeme, hladnoća je uticala na rod i prinos, pa iako je sada špic sezone, teško je doći do kvalitetnih plodova. Još nismo ponudili otkupnu cijenu. Pratimo dešavanja u Srbiji, tamo je ponuđena cijena oko 2,30 KM za kilogram, vidjećemo koliko ćemo mi plaćati - rekao je Mićić i dodao da će uskoro izaći sa otkupnom cijenom, koja se eventualno može razlikovati u pet do deset feninga.

Dok čekaju da se hladnjačari dogovore mnogi proizvođači razmišljaju da dignu ruke od proizvodnje koja je, prema njihovim riječima, postala neisplativa.

Predsjednik Udruženja malinara u Kotor Varošu Aleksandar Stanić kaže za “Glas Srpske” da je rod maline na području Kotor Varoša, Čelinca i Teslića prepolovljen u odnosu na prošlu godinu, te da kvalitet roda opada iz dana u dan, zbog vremenskih neprilika.

- Nikome od proizvođača još nije isplaćeno 2,50 marke za kilogram maline i to što pojedini hladnjačari izlaze sa tom cijenom je više priča za medije. Za prvu klasu, vrhunskog kvaliteta, uglavnom daju do 2,30 KM, pa kad se doda opštinski i republički podsticaj, tada izađemo na 2,50 marke i to je realnost - kazao je Stanić.

Da je rod podbacio i do 30 odsto ističu i u Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” i dodaju da je olujno nevrijeme prošlog vikenda “obralo” dosta plodova.

- Otkupna cijena je najveća boljka svih proizvođača. Ukoliko nam zaista plate 2,50 marke uspjećemo pokriti sve troškove, ali tu nema nikakve zarade. Jedina nada su nam podsticaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović.

Malinari

Aleksandar Stanić kaže da je kotorvaroško Udruženje malinara lani brojalo 46 članova, te da je zbog nerentabilnosti proizvodnje taj broj prepolovljen.

- Mnogi su uništili malinjake, a i ja razmišljam da dignem ruke od proizvodnje, jer sam prošle godine bio u debelom minusu - kazao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana