Pojačana isporuka pogone teslićke “Destilacija” drži u životu

 Milijana Latinović
Pojačana isporuka pogone teslićke “Destilacija” drži u životu

TESLIĆ - Isporuka sirovine Hemijskoj industriji “Destilacija” iz Teslića je pojačana te na adresu tog preduzeća stiže dvadesetak kamiona dnevno, a nakon urgencije nadležnih do kraja godine šumska gazdinstva bi trebalo da im isporuče 16.000 kubika, što će pogone ostaviti u životu do marta.

Rekao je to “Glasu Srpske” direktor “Destilacije” Zoran Škrebić, dodavši da je sve ono što su se usmeno dogovorili sa nadležnima u Vladi Srpske ozvaničeno dokumentom.

- Osim gazdinstava sa kojima smo već imali ugovor, tu su još i tri dodatna te bi iz ukupno 16 gazdinstava do kraja decembra trebalo da nam stigne navedena količina sirovine. Već nekoliko dana je isporuka pojačana i ako se ovako nastavi, neće biti problema. Osim toga, izmijenjen je cjenovnik, tako da je cijena povećana za 20 odsto - rekao je Škrebić.

On je podsjetio da je “Destilacija” početkom novembra zaustavila trećinu proizvodnje zbog nedostatka sirovine i najavila potpunu obustavu već u januaru ukoliko isporuka ne bude pojačana.

Za ovu godinu imali su potpisan ugovor sa 13 šumskih gazdinstava, a do kraja oktobra tek četiri gazdinstva su ispunila plan više od 70 odsto. Škrebić je rekao da su gazdinstva “Vrbanja” iz Kotor Varoša, “Banjaluka”, “Birač” iz Vlasenice i “Jahorina” ugovore ispunila u procentu manjem od 40 odsto.

- Da smo nastavili punim kapacitetom da radimo uz četiri, pet kamiona sirovine dnevno, koliko je stizalo, potpuno bismo zaustavili proizvodnju već 10. decembra - rekao je Škrebić.

Istakao je da je ovo preduzeće imalo ugovoreno 96.000 kubika sirovine za ovu godinu te da im je isporučeno oko 70 odsto.

- Ako godinu završimo sa 85 odsto ispunjenosti ugovora, biće dobro, iako je to daleko od dobrog - rekao je Škrebić.

On je proteklih dana razgovarao i sa inostranim partnerima prema kojima će ići nešto manje isporuke u ovom mjesecu. S obzirom na to da bi već trebalo da ugovaraju isporuke za iduću godinu, Škrebić kaže da je veoma teško napraviti značajniji ugovor za prvu polovinu 2023. godine.

- Iduća godina biće veoma teška, uz ove probleme sa isporukom sirovine inflacija raste, struja poskupljuje i ima još mnogo drugih problema koji otežavaju poslovanje - rekao je Škrebić.

Uprkos svim poteškoćama svim zaposlenima plate i doprinose isplaćuju redovno i kako kaže već dvije i po decenije se nije dogodilo da radnici ne dobiju ono što su zaradili.

Remont

Zoran Škrebić je kazao da je nakon gašenja trećine proizvodnje “Destilacija” započela remont.

- Od momenta zaustavljanja traje remont tog pogona. To su pogoni koji rade pod visokim temperaturama, peći sa vatrostalnom ciglom koje se nikada ne hlade. Remont će trajati još danima - rekao je Škrebić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana