Pod embargom oko 12.000 poljoprivrednika

Anita Janković-Rečević
Pod embargom oko 12.000 poljoprivrednika

BANjALUKA - Embargo na isplatu podsticaja u Srpskoj ima 11.954 poljoprivrednika, a razlog su mahom neizvršene obaveze za preuzeti repromaterijal, stoku i mehanizaciju, a ima i onih koji nisu plaćali zakup za zemljište ili su nenamjenski trošili subvencije.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da pravo na podsticajna sredstva ne mogu ostvarivati poljoprivrednici sa pasivnim statusom koji se, kako navode, stiče po nekoliko različitih osnova poput neizvršavanja obaveze redovnog godišnjeg ažuriranja podataka u APIF-u ili neizmirivanja obaveza prema Poreskoj upravi RS za doprinose. Isplata podsticaja stopira se i za one proizvođače koji ne izmire obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu, kao i zbog navođenja neistinitih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za subvencije. U resornom ministarstvu dodaju da su česti razlozi obustave i neizvršene obaveze koje gazdinstva imaju za regresirani repromaterijal, zbog dugovanja po kreditima i slično.

- Zbog prispjelih a neizmirenih dugova prema preduzeću “Robne rezerve” u stečaju pasivan status ima 6.524 poljoprivrednika i svi oni ne mogu ostvarivati pravo na podsticaje - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pojasnili su da su prethodnih godina poljoprivrednim proizvođačima davani razni robni krediti od strane Vlade RS, sa obavezom da odobrenu vrijednost kredita otplate, a kako mnogi od njih nisu ispoštovali tu obavezu, Vlada RS je 2010. godine donijela zaključak prema kojem je isplata podsticaja uslovljena izmirenjem obaveza.

- U okviru Projekta rekonstrukcije i obnove RS na kreditnoj osnovi je isporučivana stoka poput steonih junica, priplodnih bikova, ovaca, zatim razna mehanizacija kao što su traktori, motokosačice, multikultivatori i po tom osnovu kreditno je zaduženo 4.517 poljoprivrednika. Svi korisnici su bili upoznati da su dužni isporučenu vrijednost robe otplatiti i uredno su potpisivali ugovore o robnim kreditima  - dodali su u ministarstvu.

Naveli su da je po projektu japanske Vlade na kreditnoj osnovi bila isporučivana poljoprivredna mehanizacija te da je zaduženo 70 poljoprivrednika, dok je u okviru projekta Vlade Slovenije zadužen jedan ratar koji je preuzeo traktor.

- Kroz projekat EU PHARE na kreditnoj osnovi su isporučene steone junice i svinje i trenutno su zadužena 702 proizvođača, 64 poljoprivrednika imaju dug za zakup zemljišta a pasivan statut ima i njih devet zbog nezakonitog  korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Zbog malverzacija i nenamjenski utrošenih isplaćenih podsticaja u registru su 47 dužnika, a isplata je obustavljena i za 20 poljoprivrednika koji su iznijeli neistinite podatke pri registru gazdinstva - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su izneseni podaci očigledan pokazatelj u kakvom su teškom stanju poljoprivrednici kad ne mogu izmiriti ni osnovne obaveze.

- Trebalo bi vrlo temeljno proći kroz problematiku i strukturu tih dugovanja, kao i strukturu gazdinstava koja duguju i tek onda donijeti sud o svemu. Ne želim braniti ni kuditi proizvođače koji nisu izmirili obaveze jer znam kroz koliku težinu prolazi poljoprivredna proizvodnja posljednjih desetak godina u Srpskoj, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - kazao je Marinković. 

Regresirano gorivo

Dug poljoprivrednika prema preduzeću “Robne rezerve” u stečaju nastao je 2009. i 2011. godine po osnovu regresiranog goriva i iznosio je oko 3,5 miliona KM. Od ukupnog broja proizvođača koji su se zadužili, do sada je svega njih 646 izmirilo svoje obaveze, a mnogi ratari se pravdaju da nisu ni znali da imaju dugovanja, jer nisu dobijali opomene od pomenutog propalog javnog preduzeća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana