Počinje četvrti Samit energetske budućnosti

Srna
Počinje četvrti Samit energetske budućnosti

TREBINjE - U Trebinju danas počinje četvrti Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023", koji će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Samit, za koji se prijavilo 720 učesnika, održava se pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana", a organizuju ga "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "SET Trebinje".

Ceremoniji svečanog otvaranja u 12.10 časova prisustvovaće i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir. Najavljeno je i njihovo obraćanje na samitu.

Organizatori su najavili da će se skupu obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto. Predviđen je i bilateralni sastanak Dodika sa Sijartom.

Prema najavi organizatora, na svečanoj ceremoniji otvaranja samita trebalo bi da se obrate i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i direktor "Elektromreže Srbije" Jelena Matejić.

Nakon otvaranja Samita uslijediće plenarna sesija "Ubrzanje regionalnog održivog plana i prelaz na čistu energiju - uloga EU", a potom devet panela tokom tri dana trajanja samita, odnosno do petka, 24. marta, kada se ovaj skup završava.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti, učesnici Samita će tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od gotovo 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.

Na panelima će se govoriti o temama važnim za razvoj energetskog sektora i usklađenosti zakonodavstva u državama regiona u ovoj oblasti sa direktivama EU, energetskom politikom i procesom integracije.

Stručnjaci će na panelima razgovarati i o razvoju energetske infastrukture, povezivanju u regionu, kako se nositi sa visokom cijenama energije u regiji, dekarbonizaciji, bezbjednosi energetskog sektora, kao i o održavanju energetskih postrojenja.

-Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema. Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj samog sistema - navode organizatori.
U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Istovremeno, kako se navodi, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju.

Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti.

Samit će biti održan pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Četvrti Samit energetike biće održan u Kulturnom centru u Trebinju i trajaće do 24. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana