Pljušte žalbe na rad banaka

Marijana Miljić
Pljušte žalbe na rad banaka

Banjaluka - Ombudsman za bankarski sistem RS zatrpan je primjedbama na rad banaka, a među njima prednjače žalbe u vezi sa kreditima.

U izvještaju o radu Ombudsmana za bankarski sistem za prošlu godinu navedeno je da je lani zaprimljeno 105 prigovora i obavještenja u vezi sa radom finansijskih organizacija.

- Zabilježeno je povećanje broja zaprimljenih prigovora i ukupnog broja spornih odnosa. U 2017. godini završeno je 110 postupaka, uključujući i 31 koji je pokrenut 2016. godine - navedeno je u izvještaju Ombudsmana za bankarski sistem.

Od ukupnog broja riješenih primjedbi u prošloj godini, najveći broj njih, i to 102, odnosi se na poslove sa bankama, dok se osam odnosi na mikrokreditne organizacije.

Među primjedbama prednjače one koje se odnose na poslove sa kreditima, a slijede žalbe na poslove sa platnim prometom, te elektronskim instrumentima plaćanja i depozitima.

- Tako se od ukupnog broja riješenih primjedbi, 52 odnose na poslove sa kreditima, dok 37 otpada na poslove platnog prometa. Ostale primjedbe, odnosno njih osam, vezane su za elektronske instrumente plaćanja, a sedam za depozitne poslove - navedeno je u izvještaju ombudsmana.

Ekonomisti ističu da građani, odnosno klijenti, nisu u ravnopravnom položaju sa bankama, odnosno to nikada nisu ni bili.

- Banke svojim klijentima, najčešće fizičkim licima, nameću inferioran položaj. Ugovori o kreditima ili bilo kojim drugim poslovima su ponuđeni po principu “uzmi ili ostavi” - naveo je ekonomista Goran Radivojac.

Kaže da bilo kakav pokušaj da klijent promijeni član tog ugovora nije urodio plodom.

- Ne znam za primjer da je neko uspio u tome. Banke se ponašaju kao apsolutni gospodari situacije. Naplaćuju provizije koje su iznad prosjeka, a lani su ostvarile rekordnu dobit. Građani to osjećaju kroz razne naknade, provizije, dokumentaciju i neka super obezbjeđenja - dodao je Radivojac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana